Polygram met Sting, Mozart en Pavarotti naar recordresultaten

ROTTERDAM, 13 AUG. Polygram een van de grootste muziekmaatschappijen ter wereld, heeft het afgelopen halfjaar een stijging van de netto winst geboekt van 24,6 procent tot 147 miljoen gulden. De omzet steeg met 24,5 procent tot 2.711 miljoen gulden. Het bedrijf spreekt van record-resultaten.

Het bedrijfsresultaat van Polygram - dat voor tachtig procent in handen is van Philips, de overige aandelen zijn beursgenoteerd - liep op tot 245 miljoen gulden, tegen 188 miljoen in het eerste halfjaar van 1990. Per aandeel nam de netto winst toe van 69 cent in de eerste zes maanden van 1990 tot 86 cent het afgelopen halfjaar.

Vooral in Europa is het marktkaandeel sterk toegenomen, maar ook in de Verenigde Staten, waar het break-even punt bijna werd bereikt, groeide de omzet fors door de populariteit van Polygram-CD's. Sting werd nummer drie op de album-hitlijst en van de albums Amy Grant en Extreme werden elk meer dan een miljoen plaatjes verkocht.

Zowel in Europa als in de VS is ook op het gebied van de klassieke muziek sterke groei genoteerd, met de opname en verkoop van "De Drie Tenoren' en de Complete Mozart Editie. Van deze serie, in 1990 uitgebracht door Philips Classics, zijn tot nu toe 3,5 miljoen exemplaren verkocht.

Samen met Philips en andere software-producenten werkt Polygram aan introductie van de Digital Compact Cassette (DCC), die volgend jaar wordt verwacht. De DCC is de opvolger van de muziekcassette, maar dan met een veel betere, digitale geluidsweergave. Op DCC-spelers kunnen ook de conventionele cassettebandjes worden afgespeeld.

Polygram wil haar directe participatie in de zogenoemde CD Interactive (een nieuwe techniek waarbij ook op een CD kan worden opgenomen) verminderen. CD-I heeft volgens het bedrijf wel een grote toekomst, maar niet in de amusement-sector, wel in de uitgeverij en als medium voor opleidingen. Wel zal Polygram voor de CD-I muziekprogramma's blijven produceren.

Polygram heeft vorige week overeenstemming bereikt over verwerving van een eerste belang van 30 procent in Really Useful Holdings in Londen, uitgever en exploitant van de rechten van de misicalcomponist Andrew Lloyd Webber. In juli nam Polygram voor 100 miljoen dollar de CD-fabrieken van Philips in Hannover en Louviers (Frankrijk) over. Het bedrijf heeft ook ingeschreven op deelneming in London Weekend Television, een van de kabelmaatschappijen in de Britse hoofdstad, waarmee Polygram een belang tracht te verwerven in de uitzendrechten.