Jelle Nijdam opnieuw superieur in proloog

DORDRECHT, 13 AUG. De prologen in de wielerronde van Nederland blijven voorbehouden aan Jelle Nijdam. Met een gemiddelde van bijna vijftig kilometer per uur werkte de renner van Jan Raas gisteren in de straten van Dordrecht de opening van de Nederlandse etappekoers als snelste af.

Voor de vijfde keer in zes jaar trok de coureur de eerste leiderstrui aan. Het verschil met zijn eerste achtervolger, ploeggenoot Frans Maassen, bedroeg zeven seconden. De Duitser Olaf Ludwig werd derde op tien seconden. Erkende specialisten als Erik Breukink en de Fransman Thierry Marie leverden respectievelijk elf en zestien seconden in.

Aan de basis van de successenreeks in de prologen van de Profronde liggen volgens Nijdam de criteriums, die hij na de Ronde van Frankrijk rijdt. De kermiskoersen rond de kerk, met veel bochtenwerk en tempoversnellingen, vormen voor hem een ideale manier om de scherpte terug te krijgen. “Een proloog vereist een specifieke voorbereiding. Voor de Tour kom je daar niet aan toe. De criteriums erna zorgen ervoor dat de scherpte weer aanwezig is”, meende de winnaar, die zich kansrijk acht voor een nieuwe eindzege. Om het jaarlijkse secondenspel meer inhoud te geven, heeft de organisatie dit keer ook nog een tijdrit over 43 kilometer in het programma opgenomen. “In die rit ligt waarschijnlijk de sleutel van de ronde”, aldus Nijdam.