Italië en EG beloven Albanië hulp, in Bari begint verzet te breken

BARI, 13 AUG. Italië en de Europese Commissie hebben Albanië gisteren extra noodhulp toegezegd nadat vorige week duizenden Albanezen naar Italië waren gevlucht. In de Zuiditaliaanse havenstad Bari stelden vanmorgen ook groepjes Albanese vluchtelingen die tot nog toe hadden geweigerd naar hun land terug te gaan, zich beschikbaar voor tranport.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken De Michelis heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Tirana ruim 200 miljoen gulden aan voedselhulp en economische hulp beloofd. De eerste vliegtuigen met voedsel uit Italië zijn intussen al in Albanië aangekomen.

De Europese Commissie, het uitvoerend bestuur van de Europese Gemeenschap, heeft aangekondigd haar hulp aan Albanië te verdubbelen tot ruim negen miljoen gulden. Eind vorige maand al besloot de Commissie noodhulp te sturen. Een zending van 50.000 ton graan moet nog door de Raad van ministers en het Europees Parlement worden goedgekeurd.

De Italiaanse minister van binnelandse zaken Cotti en de Italiaanse afgevaardigden in het Europese Parlement reageerden gisteren schamper op de omvang van de EG-hulp. Commissaris Van Miert antwoordde de parlementariërs dat de ingewikkelde procedures binnen de EG het onmogelijk maken om snel veel steun te verlenen. De fondsen voor noodhulp zijn bovendien zwaar aangesproken door steun aan de Koerden eerder dit jaar.

De afgelopen dagen zijn 16.573 Albanezen vanuit Zuid-Italië met veerboten en vliegtuigen naar hun land teruggebracht, zo maakte minister Cotti gisteravond bekend. Dat is meer dan verwacht: het aantal Albanezen dat vorige week naar Italië overstak werd geschat op 13.000. De vluchtelingen zijn bij terugkeer in Albanië ongemoeid gelaten maar moesten zich wel laten registreren.

Een deel van de groep van ruim duizend Albanezen die aanvankelijk weigerde zich te laten terugsturen, liet zich gisteren alsnog verwijderen nadat de Italiaanse autoriteiten hen elk een spijkerbroek, een hemd, schoenen en en biljet van 50.000 lire (ongeveer 75 gulden) hadden verstrekt. Vanmorgen meldden zich ook enkele groepjes voor vertrek, zij kregen een dubbel aantal kledingstukken.

De overgebleven Albanezen zullen volgens politiechef Parisi niet met geweld worden verwijderd, maar zij krijgen ook geen voedsel meer. Zij worden vastgehouden in een stadion en op een kade in de haven van Bari. De politie heeft al dertien pistolen en een automatisch geweer in beslag genomen en vreest dat deze overgebleven harde kern over nog meer wapens beschikt. (Reuter, AP)