Italiaanse dienstplichtigen gaan het verkeer regelen

ROME, 13 AUG. Dienstplichtigen gaan waarschijnlijk binnenkort het verkeer regelen in Italië en bonnen uitschrijven aan foutparkeerders. Het kabinet heeft vorige week ingestemd met een plan om de personeelstekorten bij de stadspolitie op te lossen door daar dienstplichtigen in te zetten.

In Italië zijn ongeveer 60.000 verkeersagenten, en bijna driekwart van hen zit achter het bureau. Carmelo Conte, de minister van stedelijke gebieden, heeft gezegd dat er te weinig mensen op straat zijn doordat er bij de verkeerspolitie een tekort bestaat van 25 procent. Hij zei ook dat er jaarlijks ongeveer twintig procent meer dienstplichtigen zijn dan nodig. Daarom wil hij dienstplichtigen inzetten bij de stadspolitie.

De dienstplichtige die voor de politie kiest, krijgt een korte opleiding. Als daarbij blijkt dat hij niet geschikt is voor het politiewerk, moet hij terug naar het leger. De stadspolitie (vigili urbani) houdt zich voornamelijk bezig met het regelen van het verkeer en het controleren van naleving van de verkeersregels.

Het zal de dienstplichtigen aantrekkelijk worden gemaakt om voor de stadspolitie te kiezen: zij mogen dan werken in de regio waar zij wonen, en bovendien geldt hun jaar bij de politie als een jaar in overheidsdienst, wat hen een voorsprong geeft bij latere solicitaties voor functies bij de overheid.

Het wetsvoorstel moet nog worden besproken in het parlement, maar gezien de brede overeenstemming die erover bestaat zei minister Conte geen problemen te verwachten. Hij hoopt dat de eerste dienstplichtige agenten uit de eerste lichting van 1992 komen.

    • Marc Leijendekker