"Israel is bereid enkele shi'ieten vrij te laten als gebaar'

JERUZALEM-BEIROET, 13 AUG. De Israelische regering heeft zich voor het eerst bereid verklaard eenzijdig enkele shi'itische gevangenen vrij te laten als gebaar van goede wil in de grote gevangenenruil met Libanon die aanstaande zou zijn, zo heeft de Israelische pers vandaag gemeld.

Volgens Israelische dagbladen heeft de regering in Jeruzalem gekozen voor een nieuwe tactiek. Tot nu toe was Israel alleen bereid gevangenen vrij te laten indien tegelijkertijd de zeven Israelische militairen terugkeren die in Libanon worden vermist. Israel zou nu enkele van de 400 Libanezen en Palestijnen die het gevangen heeft, willen laten gaan in ruil voor een bezoek van het Rode Kruis aan de gevangen Israeliërs of voor videocassettes met beelden van hen.

Hezbollah heeft vandaag aangeboden twee Israelische militairen te willen betrekken in de gevangenenruil. De fundamentalistische "Partij van God' voegde daar aan toe dat vier van de zeven vermiste Israeliërs dood zijn.

Uri Lubrani, die gisteren in Genève namens Israel over de gevangenenruil sprak met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, zei bij terugkeer optimistisch gestemd te zijn. Hij wilde geen details geven. Perez de Cuellar, die zich ook optimistisch uitliet over de afloop, zei vandaag dat hij morgen een tweede bezoek van de Israelische delegatie verwacht.

Volgens Franse kranten hebben Amerikaanse en Britse onderhandelaars onlangs in het geheim in Parijs overlegd met leden van Hezbollah over de vrijlating van Westerse gijzelaars en zou een opeenvolging van vrijlatingen zijn afgesproken. Na het laten gaan van de Brit John McCarthty, vorige week donderdag, en de Amerikaan Edward Tracy, zondag, zou nu "de andere kant' aan de beurt zijn en zou zijn afgesproken dat Israel de geestelijke leider van Hezbollah, sjeik Obeid, zal vrijlaten. Londen wilde het bericht ontkennen noch bevestigen.

Pag.4:

"Vier van de zeven Israeliërs dood'

De aankondiging van de pro-Iraanse Hezbollah, vandaag, dat het twee Israelische militairen wil vrijlaten, wijst er volgens waarnemers in Jeruzalem op dat achter de schermen wel degelijk is onderhandeld. Het is niet voor het eerst dat een extremistische groepering in Libanon toegeeft Israeliërs in handen te hebben.

Het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), een Palestijnse guerrillaorganisatie die haar hoofdkwartier in Damascus heeft, zei vandaag het lichaam van de Israelische sergeant Samir Assad in handen te hebben. Assad zou enkele jaren geleden in Libanon levend in handen zijn geraakt van het DFLP, maar bij een Israelische luchtaanval zijn gedood. Het DFLP zei Assads lijk te willen overdragen aan Israel in ruil voor de vrijlating van Palestijnen.

Volgens een Hezbollah-zegsman in Beiroet zijn ook drie andere vermiste Israeliërs dood en is de laatste van de zeven militairen, levend en wel, in handen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De zegsman zei te hopen dat Israel sjeik Obeid, die in juli 1989 door Israelische commando's uit zijn woning in het zuiden van Libanon werd ontvoerd, spoedig zal vrijlaten, nu de Libanese ontvoerders “een gebaar van goede wil hebben gemaakt door John McCarthy en Edward Tracy vrij te laten”.

Onduidelijk is of Israel bereid is alle 400 in Libanon gevangengenomen guerrillastrijders, Libanezen en Palestijnen, vrij te laten. Met name het vrijlaten van Palestijnen stuit in Israelische regeringskringen op weerstand. (AFP, AP, Reuter, UPI)