Hoogovens hoger, VNU omlaag op stille zomerbeurs

ROTTERDAM, 13 AUG. De drukke handel in Hoogovens, dat morgen komt met halfjaarcijfers, zette zich vandaag voort op een verder richtingloze Amsterdamse effectenbeurs. De koers van VNU daalde twee procent.

AMSTERDAM Beleggers lieten het in Amsterdam grotendeels afweten vóór de verwachte discontoverhoging morgen door de Bundesbank. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 91,9, was om 13.00 uur 0,2 punt hoger.

Polygram, dat gisteren sloot op 35,70 gulden, was omstreeks het middaguur 0,80 gulden hoger na het bericht dat de platenmaatschappij voor 1991 opnieuw een recordwinst verwacht. Polygram is voor tachtig procent eigendom van Philips. Voorbeurs maakte Polygram bekend dat de netto winst over het eerste halfjaar is gestegen tot 147 miljoen gulden, tegen 118 miljoen een jaar geleden. “Die cijfers zijn beter dan verwacht”, aldus een handelaar. Philips (slot gisteren: 33,80 gulden) steeg in lijn met de markt twintig cent.

Opvallend was de koersdaling van VNU dat gisteren al zeventig cent op 74,70 gulden moest prijsgeven. Vanmorgen daalde de koers 1,50 gulden ofwel twee procent. Een hoekman in het fonds zei dat de omzetten niet hoog waren. Handelaren schreven de verkopen toe aan de verwachting dat VNU op 29 augustus zal komen met teleurstellende halfjaarcijfers. Onduidelijk is waarom juist nú de verkooporders worden geplaatst. VNU zei in mei dat de winst dit jaar twintig procent lager zal zijn dan vorig jaar (146 miljoen), als gevolg van teruglopende advertentie-inkomsten.

Fokker, dat vandaag nabeurs kwam met de halfjaarcijfers, noteerde onveranderd op 34,10 gulden. Het bankiershuis Pierson, Heldring & Pierson kwam recentelijk in een 25 pagina's tellend rapport met een zeer positieve mening over de vliegtuigbouwer.

Fokker verdiende in 1990 2,49 gulden per aandeel. Pierson voorspelt een winst in 1991 van vier gulden en zes gulden in 1992. Met een huidige koers van circa 34 gulden wordt dan 5,8 keer de winst betaald. Opvallend is de winstraming van Pierson voor 1993 en 1994. Uitgaande van een dollarkoers van circa twee gulden raamt Pierson de winst per aandeel in 1994 op tien gulden.

Hoogovens komt morgen met de halfjaarcijfers. Gisteren werd het fonds druk verhandeld en sloot na aanvankelijk verlies onveranderd op 59,80 gulden. Daar kwam vanmorgen zestig cent bij. De verwachting is dat de netto winst over het eerste halfjaar zal uitkomen tussen 0 en 35 miljoen gulden, tegen 135 miljoen vorig jaar. De jaarwinst van Hoogovens daalde vorig jaar 28 procent tot 292 miljoen. Sommige analisten menen dat de huidige koers van Hoogovens, die schommelt om de zestig gulden, te hoog is gezien de sombere winstprognoses voor het staal- en aluminiumconcern. Analisten verwachten dat Hoogovens dit jaar niet meer dan 100 miljoen gulden winst zal boeken. In 1992 zou dat kunnen oplopen tot 140 miljoen.

“Uitgaande van de winstverwachting voor 1992 is de koers- winstverhouding (kw) van Hoogovens op het moment negen tot tien. Dat is te veel vergeleken met andere cyclische fondsen als Akzo of DSM met een kw van vijf of zes”, aldus een analist. Een ander zei dat het verwachte herstel van de staalindustrie als is verdisonteerd in de beurskoers van Hoogovens. “Dit is niet het juist moment om te kopen.”

Internatio-Müller (slot: 69 gulden) wist vanmorgen twee dubbeltjes goed te maken nadat IM gisteren vier gulden in koers daalde. Vrijdag werd bekend dat de fusie met het handelshuis Hagemeyer niet doorgaat. De omzet was overigens met 26.196 stuks bescheiden.

Het noodlijdende Air Holland, dat gisteren een gulden omhoog schoot op 9,50 gulden bij grote omzetten, moest twee kwartjes prijsgeven. De chartermaatschappij wilde vanmorgen geen commentaar geven op berichten in kranten dat haar 20 procent aandeelhouder Transol Groep zich zou hebben geschaard bij de groep van reisorganisaties die Air Holland middels een geldinjectie uit de financiële nood wil helpen.

Op de parallelmarkt boekte De Drie Electronics Beheer (slot gisteren: 17 gulden) een winst van 1,20 gulden. Gisteren maakte het bedrijf uit Ede bekend dat het een opdracht van “tussen drie en vijf miljoen gulden” heeft verworven voor vliegtuigelektronica.

NEW YORK Het nieuws dat wederom twee grote banken in de VS fuseren veroorzaakte een grote vraag naar financiële waarden op Wall Street. Bij de andere fondsen bleef de zomerstemming overheersen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 5,14 punt hoger op 3.001,34.

LONDEN Londen was vanmorgen hoger. In de loop van de ochtend trok de aanvankelijk dunne handel enigszins aan. Thorn Emi won 12 pence nadat concurrent Polygram bekendmaakte dat de netto winst in de eerste zes maanden was gestegen met 25 procent. Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.569,4) was omstreeks het middaguur 8,9 punten hoger.

FRANKFURT Frankfurt was licht hoger bij geringe vraag van binnen- en buitenlandse beleggers. Bij de actievere fondsen viel vooral de chemiesector op in positieve zin. Het Dax-30-koersgemiddeld (slot: 1.626,06) was om 12.00 uur zestien punten hoger.

TOKIO Tokio sloot vandaag lager. De sessie werd grotendeels gedomineerd door futures-gerelateerde handel. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 113,67 punten lager op 22.872.00.