Foto: KOEWEIT-STAD - De kunstcollectie van het ...

Foto: KOEWEIT-STAD - De kunstcollectie van het Nationaal Museum van Koeweit, die bij de Iraakse inval in augustus vorig jaar is meegenomen naar Bagdad, zal vanaf midden september in fases worden teruggegeven.

Nog deze maand vertrekt een aantal Koeweitse experts naar de Iraakse hoofdstad Bagdad om de zeventienduizend voorwerpen, Islamitisch erfgoed van de hoogste kwaliteit, te inventariseren. De teruggave zal plaats hebben onder auspiciën van de Verenigde Naties. Op dit moment wikkelt men nog de teruggave van 3.216 goudstaven af. De regering van Koeweit wil dat daarna de kunstcollectie wordt teruggebracht, die nu nog ligt opgeslagen in het Nationaal Museum van Irak. Elk onderdeel van de verzameling, destijds opgebouwd in opdracht van de Koeweitse familie Al-Sabah, “zal nauwkeurig worden bekeken”, aldus Muayad Said Damerji, hoofd van de oudheidkundige dienst in Bagdad. Volgens Damerji zijn de kunstwerken destijds niet gestolen, maar ter bescherming voor de gevolgen van bombardementen naar Bagdad vervoerd. Aangezien het Koeweits museum grotendeels is vernield en uitgebrand, is de toekomstige verblijfplaats van de kostbare handschriften, gouden en zilveren sieraden, kleitabletten, ivoor, glaswerk, keramiek, tapijten en edelstenen nog onbekend. Ook met de teruggave van de 120.000 boeken en manuscripten uit de bibliotheek van Koeweit, nu eveneens opgeslagen in het museum van Bagdad, zal in september een begin worden gemaakt. Volgens Damerji, die de Iraakse vernieling van het Koeweits museum ontkent, zijn tijdens de Golfoorlog uit Iraakse musea en archeologische centra tussen de drie- tot vierduizend museumstukken verdwenen. Irak verspreidt lijsten van deze voorwerpen om te voorkomen dat ze op de westerse markt worden verhandeld. (AP)