Drugssmokkel bij Duits-Nederlandse grens toegenomen

KERKRADE, 13 AUG. Aan de grens tussen Nederland en Duitsland is volgens de douane van beide landen sprake van een sterke opleving van de drugssmokkel.

Alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar nam de Duitse douane 349 kilo hasj in beslag, 53,3 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Wat betreft marihuana was er een stijging met 60,1 procent tot meer dan 13 kilo en de hoeveelheid gevonden heroïne nam zelfs toe met 296,5 procent. Van deze "harddrugs' trof de douane bij smokkelaars meer dan tien kilo aan. Teamleider L. Bogaards van de Nederlandse douane in Kerkrade zegt dat vooral de laatste drie weken grote vangsten harddrugs zijn te melden. “Eén keer een kilo, een tweede keer anderhalve kilo.”

Volgens het hoofd van de douane-opsporingsdienst in Düsseldorf, H. Kaiser, eist de stroom verdovende middelen uit Nederland steeds meer slachtoffers in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het aantal doden als gevolg van drugsgebruik daar steeg van 187 in de eerste helft van 1990 tot 273 in de eerste zes maanden van dit jaar.

Naar verluidt zijn de drugssmokkelaars bereid grotere risico's te nemen, daar de opsporingsactiviteiten zijn afgenomen door de bezuinigingen op het douanepersoneel. Volgens Bogaards, die met de 60 man van zijn "vliegende brigade' 70 kilometer grens tussen Vaals en Brunssum in de gaten houdt, denken de smokkelaars dat de controle steeds minder wordt. “Daardoor wordt men steeds brutaler. We vonden 400 gram heroïne gewoon tussen de voorbanken van een auto, een kilo van het spul open en bloot in een kofferbak en 2,5 kilo hasj in een handtasje.”

Volgens Bogaards wordt slechts het topje van de ijsberg gevonden. “Die ijsberg is enorm groot. Nu we nog in actie zijn vangen we nog wat, maar als straks de brigade wordt opgeheven omdat de binnengrenzen verdwijnen, dan is het hek helemaal van de dam.”

Volgens Bogaards achterhaalde de douane in zijn district vorig jaar 70 kilo hasj en 15 kilo harddrugs. Er zijn aanwijzingen dat een Nederlands huis in de Nieuwstraat die in Kerkrade de grens met Duitsland vormt, wordt gebruikt als doorvoerplaats van drugs. Hoofdinspecteur J. Quaedvlieg van de Kerkraadse politie heeft dat bevestigd. “We houden het huis extra in de gaten, maar we kunnen pas optreden als we mensen op heterdaad betrappen”, aldus de Kerkraadse hoofdinspecteur.