Crédit Lyonnais koopt collectie "junk bonds'

PARIJS, 13 AUG. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais is sinds vorige week eigenaar van het grootste aantal "junk bonds' in de wereld. Crédit Lyonnais verwierf deze obligaties met een hoog rendement maar en een extra groot risico, door de overname - voor drie miljard dollar - van Executive Life of California, de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij die al geruime tijd in moeilijkheden verkeerde.

De activa van Executive Life bedroegen in totaal 10,1 miljard dollar waarvan maar liefst 6,4 miljard dollar (nominaal) aan "junk bonds'. Deze obligaties zijn voor 2,7 miljard dollar overgenomen door Altus Finance, een filiaal van Crédit Lyonnais (65 procent) en Thompson SA (33 procent), een andere Franse staatsonderneming. Voor de verzekeringsportefeuille van Executive Life betaalde de Franse verzekeringsmaatschappij Maaf en een groep Franse en Zwitserse financiele ondernemingen 300 miljoen dollar.

Crédit Lyonnais heeft volgens Franse deskundigen met deze "coup' via Altus Finance een strategisch positie in vele Amerikaanse ondernemingen verworven. De portefeuille "junk bonds' van Executive Life omvat tussen de 300 en 500 verschillende emissies van honderd tot tweehonderd Amerikaanse ondernemingen. De prijs van 2,7 miljard dollar voor waardepapieren van nominaal 6.4 miljard is laag, ook als men ervan uitgaat dat de reële waarde van het pakket circa veertig procent lager is.

De overname van Executive Life is opgezet door Jean-Francois Henin, de baas van Altus Finance, en Leon Black, een financier in New York die in de jaren tachtig medewerker was van Michael Milken, de "uitvinder' van de junk bonds die nu in de gevangenis zit. Volgens het Amerikaanse financiële blad Forbes bestaat een nauwe samenwerking tussen Crédit Lyonnais en Black, die een persoonlijk vermogen van tussen de dertig en vijftig miljoen dollar zou bezitten. Black staat aan het hoofd van Apollo Investments, het bruggehoofd van Altus Finance en Crédit Lyonnais in de wereld van de junk bonds. Black zou een miljard dollar voor Crédit Lyonnais in de Verenigde Staten beheren, aldus Forbes.

Met behulp van Black verdeelt Altus Finance nu de junk bonds die afkomstig zijn van Executive Life, in twee groepen. De eerste groep is die van relatief "veilige' obligaties die eenjaarlijkse rendement van 12 tot 15 procent opleveren. De tweede is die van junk bonds uitgegeven door ondernemingen die grote schulden bezitten en die dus een hoog risico vertegenwoordigen. Altus wil deze bonds omzetten in een normale deelnemingen in de betrokken bedrijven. “In elke Amerikaanse onderneming waar Altus de meerderheid heeft verkregen, kan het zijn voorwaarden dicteren”, aldus een deskundige in junk bonds die gisteren in de Franse krant Liberation werd geciteerd.

Executive Life is van een kleine maatschappij in twaalf jaar uitgegroeid tot een van de grootste Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen door financiële oparaties met junk bonds. Toen de markt voor deze waardepapaieren in 1989 ineen stortte, daalde de portefeuille activa van Executive Life in een jaar met 44 procent tot 6,8 miljard dollar (eind 1990). Een failissement kon ternauwernood vermeden worden.