Albanezen gedood aan grens

BELGRADO, 13 AUG. Twee Albanezen zijn gisteren door Joegoslavische grenswachten doodgeschoten toen zij met een aantal anderen de grens tussen Albanië en Joegoslavië probeerden over te steken.

Volgens de Joegoslavische versie van het incident aan de grens bij Djakovica werden Joegoslavische grenswachten gisteren aangevallen door de vluchtelingen, die handgranaten zouden hebben gegooid. De grenswachten vuurden uit zelfverdediging, aldus het Joegoslavische persbureau Tanjug.

Het was de tweede keer in vijf dagen dat aan de Joegoslavisch-Albanese grens doden zijn gevallen. Bij een soortgelijk incident vielen vorige week woensdag ook twee doden. Enkele dagen eerder werd door een Joegoslavische grenswacht een jongen doodgeschoten aan de grens met Albanië.

In Albanië maakt men zich steeds grotere zorgen over de toekomst van de Albanezen in Kosovo, de Servische provincie die in de loop van de afgelopen twee jaar haar autonomie is kwijtgeraakt en waarvan het parlement en alle andere vertegenwoordigende lichamen zijn ontbonden. Van de bevolking van Kosovo is meer dan negentig procent Albanees. In Albanië wordt gevreesd dat de Serviërs in Kosovo een “tweede front” openen zodra de strijd in het noorden van Joegoslavië - die in essentie zou gaan om de grenzen van het toekomstige onafhankelijke Kroatië - is beslist. De bedoeling van de Serviërs zou zijn zoveel mogelijk Albanezen op de vlucht, richting Albanië, te drijven.