Weduwe generaal Spoor wil Lubbers niet bij herdenking

ROTTERDAM, 12 AUG. De weduwe van generaal Spoor, de oud-legercommandant in het voormalig Nederlands-Indië, heeft premier Lubbers in een persoonlijke brief gevraagd om bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië op 15 augustus “verstek te laten gaan”.

Mevrouw M. Spoor-Dijkema is met name bezorgd over vergevorderde plannen binnen de Nederlands-Indische gemeenschap voor demonstratieve acties tegen de premier, die een waardige dodenherdenking kunnen verstoren.

Mevrouw Spoor, voor ingewijden “de moeder der veteranen”, zegt razend te zijn over de wijze waarop de premier slachtoffers van de Jappenkampen vroeg een bladzijde in de geschiedenis om te slaan: “Dat vraag je toch ook niet aan de joden die in Duitse concentratiekampen hebben gezeten? Ik weet dat er plannen zijn om de heer Lubbers de rug toe te keren tijdens de herdenking en pamfletten uit te delen. Ik ben bang voor ergere dingen.”

Premier Lubbers zal donderdag namens de Nederlandse regering een krans leggen bij het Indische Monument. Of hij, zoals in voorgaande jaren, ook aanwezig zal zijn bij de herdenkingsbijeenkomst in het Haagse Congresgebouw, is nog niet zeker. De premier zal vandaag met oud-generaal G.L.J. Huijser en brigade-generaal R. Boekholt, voorzitter van de stichting Herdenking 15 augustus 1945, om de tafel gaan zitten om te kijken wat haalbaar is gezien de hoog opgelaaide emoties in kringen van kampslachtoffers.

Een persoonljke brief van premier Lubbers, met daarbij ingesloten het antwoord op vragen van het VVD-Kamerlid Wiebenga, is vrijdag naar verscheidene belanghebbenden en organisaties gestuurd. De premier schrijft te hopen dat “de herdenking van 15 augustus niet door een vals licht getroffen wordt” en geeft uitleg over de “misverstanden” van 19 juli. Demonstranten kregen op die dag geen kans de Japanse premier Kaifu een petitie aan te bieden en koelden later hun woede op de krans die Kaifu bij het Indisch Monument in Den Haag had gelegd.

“Een typische draaikontenbrief”, meent E. Stolk, oprichter van de Stichting Japanse Ereschulden en oud-dwangarbeider aan de Birma-spoorlijn. Vice-voorzitter J.A. Leenders van de Stichting is evenmin tevreden met de uitleg van premier Lubbers en zegt te hopen dat de Nederlandse regering een andere vertegenwoordiger stuurt. “We zijn het hartgrondig met mevrouw Spoor eens, de heer Lubbers kan beter wegblijven.”