VS verdubbelden wapenexport naar Derde wereld

WASHINGTON, 12 AUG. De Verenigde Staten hebben vorig jaar bijna twee keer zoveel wapens verkocht aan de Derde wereld als het jaar daarvoor.

Met de uitvoer ter waarde van 18,5 miljard dollar (vergeleken met ruim acht miljard dollar in 1989) waren de VS verreweg de grootste wapenleverancier van de Derde-wereldlanden. Deze cijfers staan in een nieuw rapport dat is uitgebracht in opdracht van het Amerikaanse Congres. In totaal namen de VS in 1990 bijna 45 procent van de aan de Derde wereld verkochte wapens voor hun rekening, vergeleken met ruim 23 procent het jaar daarvoor. Sinds 1983 hadden de VS niet meer de toppositie ingenomen bij de wapenuitvoer naar de Derde wereld. De stijging was vooral te danken aan de Golfcrisis. Alleen al Saoedi-Arabië besloot gezien de Iraakse dreiging voor 14,5 miljard dollar nieuwe wapens uit de VS aan te schaffen. Dit bedrag was meer dan de totale wapenleveranties van de Sovjet-Unie aan de Derde wereld in 1990. Die beliepen 12,1 miljard dollar. (AP)