Voetbal heeft er uitwas bij

Er hoeft ook maar een maatschappelijke uitwas te zijn of het voetbal ziet wel kans zich daar op een of andere manier bij aan te sluiten.

Achterstandskinderen mogen wekelijks op weg naar het stadion oude treinstellen slopen en gefrustreerde, werkloze ambachtslieden kunnen onder toeziend oog van ME'ers het hekwerk rond de velden testen. Dit alles in een competitie die kenners één van de knulligste van Europa noemen. Sinds vorige week doet Het Voetbal in verhevigde mate mee aan de 06-waanzin. Na een samenwerking met de Stichting Het Is Weer Fijn Langs De Lijn (er was moed voor nodig om zo'n flagrante leugen als naam te kiezen) heeft de redactie van de Voetballijn besloten zelfstandig een groot aantal 06-lijnen te gaan exploiteren: twintig voetbalnieuws- en amusementslijnen die natuurlijk voor vijftig cent per minuut te bellen zijn. De Voetbalbabbelbox, waarop supporters met elkaar kunnen praten, blijkt nog niet te werken. Wel de commentaarlijn, waarop positieve en negatieve reacties kunnen worden ingesproken. Een ideale gelegenheid om anoniem de verbale vandaal uit te hangen. Al na de eerste paar dagen is het bandje gevuld met het inmiddels bekende supportersvocabulaire. “Rotterdam, kankerstad, in de oorlog lag je plat”, zingt een beller met zachte g. “Erwin Koeman, irritante kanker-NSB'er”, zegt ons een Amsterdamse tongval over de “kutboeren uit Eindhoven”. Feyenoord heeft, zo horen we bij herhaling, een "klote-aankoopbeleid', en natuurlijk worden Ajacieden betiteld als de "tering-joden', die niets “anders kunnen dan kopen en bedriegen”. Een medewerker van het Landelijk Bureau Racismebestrijding noemt deze 06-lijn een “uitbreiding van de uitingen die je ziet in de stadions”. Klachten zijn er nog niet binnengekomen. Bij de redactie van de Voetballijn heeft men inmiddels een duidelijk profiel van de doorsnee-klant. Na het afluisteren van de reacties overweegt men een selectie te maken voordat de teksten worden doorgegeven. “Zoals kranten ook niet klakkeloos alle ingezonden brieven afdrukken.” Opheffen is ook een mogelijkheid, want met vijf miljoen voetbalkenners in Nederland kun je op elke hoek van de straat ongevraagd commentaar krijgen. Vannacht zong een groepje fans op de Amsterdamse Ceintuurbaan “Ajax met Van Loen wordt kampioen” en “PSV is Ajax Twee”. Een uit zijn nachtrust gewekte bewoner schoof zijn raam omhoog om zijn mening te geven. Hij had onmiddellijk contact. Gratis.