Vakcentrales bereiden een "hete herfst' voor

HOUTEN, 12 AUG. Als het aan de vakcentrales FNV, CNV en de MHP ligt wordt het een “hete herfst”. Prikacties, demonstraties, werkonderbrekingen en juridische acties tegen de kabinetsplannen met WAO en Ziektewet staan op het programma.

Opmerkelijk is dat ook de MHP, de vakcentrale voor het middelbaar en hoger personeel met ruim 135.000 leden, bereid is de barricaden te beklimmen. De minst militante van de drie vakcentrales schuwt in dit geval acties tegen werkgevers niet om politieke druk uit te oefenen. “De voorstellen van het kabinet moeten snel en in zijn geheel van tafel. Punt uit”, zegt actiecoördinator J.W. Verdonk van de MHP.

“Het kabinet stelt in feite het afschaffen van de WAO voor.

Werknemers zouden terugvallen op bijstandsniveau. Het kabinet heeft de fout gemaakt de gevallen die mogelijk niet terecht in de WAO zitten, als maatstaf te nemen. Wij hebben het echter over arbeidsongeschikten die buiten hun schuld niet meer kunnen werken. Dat zijn er honderdduizenden. Die mag je hun uitkering niet afnemen'', aldus Verdonk.

Dat minister Kok gisteren aankondigde dat “de scherpe kantjes” van de plannen worden afgehaald, stelt de MHP niet gerust. “Het is niet meer dan een sprankje hoop. De plannen van juli liggen nog steeds op tafel”, aldus de MHP-medewerker.