Treintaxi tussen station Zuid- WTC en Amstelveen

AMSTERDAM, 12 AUG. Met ingang van 1 oktober zullen er treintaxi's gaan rijden op Amsterdams grondgebied. Op verzoek van de gemeente Amstelveen en de NS zal een Amstelveens taxibedrijf treintaxi's inzetten tussen het station Zuid- WTC en Amstelveen. De provincie Noord-Holland en de deelgemeenten Buitenveldert en Amsterdam-Zuid zijn met de nieuwe regeling akkoord gegaan.

Het feit dat station Zuid- WTC en Amstelveen onder verschillende taxi-regio's vallen vormt echter een complicatie. Beide regio's zullen binnenkort fuseren, maar tot die tijd is een speciale ontheffing nodig om Amstelveense taxi's op Amsterdams grondgebied te laten opereren. Bij de taxi-regio Amsterdam en Zaanstreek weet men officieel echter van niets. Van enig overleg is tot nu toe geen sprake geweest.

NS-woordvoerder F. Remerie ontkent dat er procedurele problemen zijn: “We zullen volgende week inderdaad wel eens om de tafel moeten gaan zitten vanwege de openbare ordeproblemen die mogelijkerwijs op Amsterdams grondgebied kunnen ontstaan.” De Amsterdamse wethouder Ten Have (verkeer) voelt zich overvallen: “Ik kan de NS uiteindelijk niet tegenhouden, maar ik sta er niet bij te juichen. Mijn ideale treintaxi voor Amsterdam is een systeem waarbij je gewoon uit het station kunt komen en met je NS-biljetje in een gewone Amsterdamse taxi kunt stappen.”

De NS is bezig verdere mogelijkheden in de hoofdstad te verkennen, maar dat is, aldus de woordvoerder, “een zaak van lange adem”.