Rentevrees drukt beurskoersen; IM, Hoogovens dalen

ROTTERDAM, 12 AUG. Bij gebrek aan ander nieuws werden de koersen op een stille Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen gedrukt door de verwachte Duitse renteverhoging. Bij de hoofdfondsen brokkelde de koers van Hoogovens en Internatio-Müller verder af.

AMSTERDAM Een handelaar zei dat de “onaangenaam” hoge Nederlandse inflatiecijfers, die vorige week bekend werden gemaakt, de spanning verhoogden vóór de bijeenkomst van de Duitse Bundesbank aanstaande donderdag.

Positief voor Amsterdam, de meest dollargevoelige aandelenmarkt van Europa, is dat valutahandelaren verwachten dat de dollarkoers zich goed zal kunnen handhaven, ondanks de verwachte Duitse renteverhoging. De valutamarkt wacht al zo lang op een verhoging van de Duitse rente dat het drukkende effect daarvan al grotendeels is verdisconteerd in de dollarkoers.

De vrees voor hogere inflatie en rentetarieven droeg eraan bij dat verscheidene fondsen die vorige week fors stegen nu terrein prijs moesten geven. Het optimisme over economisch herstel dat bij KLM, DAF en DSM zorgde voor hogere koersen ebte weg. De beslissing van de KLM afgelopen vrijdag geen belang te nemen in de luchtvaartmaatschappij in Venuzuela, Viasa, kan op langere termijn een drukkend effect hebben op het koersherstel, aldus een analist.

Staal- en aluminiumfabrikant Hoogovens moest zoals verwacht weer verder terug. Hoogovens, dat vrijdag al 1,90 gulden daalde op 59,80, was omstreeks het middaguur 0,90 gulden lager. Aanleiding voor de val is volgens handelaren een bericht in het personeelsblad van Hoogovens "De Grijper', waarin wordt gemeld dat Hoogovens de investeringsplannen beperkt.

De koers van Internatio-Müller dook verder omlaag. Vorige week donderdag (voor het nieuws dat de fusie met Hagemeyer niet doorgaat) en vrijdag schoot de koers van IM al 6,50 gulden op 73 gulden. Daar kwam vanmorgen nog eens twee gulden bij. Hagemeyer, dat vorige week een netto winststijging van 26 procent meldde, noteerde onveranderd op 122 gulden.

Air Holland, dat vrijdag een grote dreun - 2,50 gulden verlies op 8,50 - kreeg na berichten over een te laag eigen vermogen en grote verliezen, was vanmorgen de grootste stijger met een winst van vijfig cent. Het gerucht ging dat huisbankier ABN AMRO de koers ondersteunde.

Grootste verliezer was een ander gokfonds, Holland Sea Search (olie en gasexploitatie), dat drie cent verloor op zestig cent, precies de koerswinst die het fonds vrijdag boekte. HSS maakte in februari een verlies over 1990 van een miljoen gulden bekend.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vandaag scherp lager, mede doordat dertien fondsen ex-dividend gingen. Twijfels over de gezondheid van de Britse economie en zwakte van Tokio en Wall Street drukte eveneens de stemming. Het FT-100-koersgemiddelde (slot vrijdag: 2.570,6) was om 12.00 uur vier punten lager.

FRANKFURT Ook Frankfurt was lager, reagerend op de lagere koersen op de andere internationale beurzen. Binnenlands nieuws dat de koersen in beweging kon brengen ontbrak. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.632,21, was omstreeks het middaguur ruim twee punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio daalden vanmorgen voor het eerst onder het psychologisch belangrijke niveau van 23.000 punten. De omzetten waren gering. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 448,95 punten lager op 22.985,67. Sedert september 1982, toen de omzet acht dagen lang onder de 200 miljoen stuks dook, is de handel in Tokio niet meer zo dun geweest.