Phonografisch Museum in Utrecht voorlopig gesloten

UTRECHT, 12 AUG. Het Phonografisch Museum in het winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht is gesloten. De auteursrechtenorganisatie Stemra en de branche-vereniging NVPI, de financiers van het museum, zoeken “met enige spoed” een nieuwe lokatie. Met diverse gemeenten en instellingen is overleg gaande over de verhuizing van de collectie fonografen, grammofoons, wasrollen, platen en andere attributen uit de fonografische geschiedenis.

Het museum, gebaseerd op de privé-collectie van verzamelaar en conservator Harry Belle, werd in 1982 geopend in de Amsterdamse antiekmarkt De Looier. Drie jaar later werd het overgeplaatst naar Utrecht, waar men een grote aanloop van winkelende passanten verwachtte. Dat viel tegen. “Een adequate exploitatie bleek er niet haalbaar te zijn,” aldus een Stemra-woordvoerder. “Het moet met zo'n museum mogelijk zijn meer bezoekers te trekken.” De laatste jaren deed het Gildekwartier van Hoog Catharijne, waar het museum gevestigd was, steeds vaker dienst als onderdak voor drugsverslaafden.