Overleg in Genève over ruil gijzelaars

GENÈVE, 12 AUG. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, heeft gisteravond in Genève overleg gevoerd met een Israelische gezant over de mogelijkheden van een ruil van gijzelaars en gevangenen.

Het gaat daarbij om een ruil van gevangen of gedode Israelische militairen en Westerse gijzelaars in Libanon tegen enkele honderden Libanezen die door Israel worden vastgehouden.

Naar vanochtend bekend werd gemaakt, ontmoette de Israelische gezant, Uri Lubrani, Perez de Cuellar al twee uur nadat deze uit Londen was aangekomen. Daar had hij een brief van de groep Islamitische Jihad, de ontvoerders van de vorige week vrijgelaten Britse gijzelaar John McCarthy, in ontvangst genomen. Er werden geen nadere bijzonderheden gegeven over het overleg tussen Perez de Cuellar en Lubrani.

Eerder op de dag gisteren was een tweede Westerse gijzelaar vrijgekomen die vijf jaar gevangen was gehouden in Libanon, de Amerikaan Edward Tracy. Nadat zijn ontvoerders van de Organisatie van Islamitische Gerechtigheid hem hadden laten gaan, werd Tracy overgebracht naar Damascus. Vandaar reisde hij door naar een Amerikaanse militaire basis in Wiesbaden, waar hij medisch zou worden onderzocht. De zestigjarige Tracy, die er vermoeid uitzag, werd in Wiesbaden opgewacht door een menigte met spandoeken met teksten als "Welkom thuis' en "God zegene de VS'. Ook stond er op Tracy's uitdrukkelijk verzoek een hamburger en een blikje Coca Cola voor hem klaar.

De Amerikaanse president Bush reageerde gisteren verheugd op de vrijlating van Tracy en prees Iran en Syrië voor hun hulp hierbij. “Wij roepen de regeringen met invloed in deze zaak op om voort te bouwen op deze positieve stap en te werken voor de vrijlating van alle gijzelaars, ongeacht hun nationaliteit”, aldus Bush vanuit zijn buitenverblijf Kennebunkport.

Enkele uren voor Tracy's vrijlating in Beiroet was ook de 26-jarige Fransman Jérôme Leyraud vrijgekomen, een medewerker van de hulporganisatie Médecins du Monde die eind vorige week door een onbekende groep was ontvoerd die zei het niet eens te zijn met de vrijlating van andere Westerse gijzelaars.

Vanmorgen werd in Genève de tekst openbaar gemaakt van de

brief van Islamitische Jihad aan de VN. In hun schrijven zegt de groep onder andere: “Het is noodzakelijk om wat te doen om onze strijders te bevrijden die in de gevangenissen zitten van bezet Palestina en van Europa, en om de kwestie op te lossen van de mensen die wij vasthouden en ook het probleem van hun families”. De brief bevatte overigens geen specifieke voorstellen.

Pag. 4:

McCarthy volbrengt missie

Een pro-Iraanse bron in Beiroet, die door het persbureau Reuter werd geciteerd, verklaarde gisteren dat het onwaarschijnlijk is dat er opnieuw Westerse gijzelaars zullen worden vrijgelaten zolang Israel en het Westen niet van hun kant een gebaar van goede wil hebben gemaakt.

Onze correspondent in Londen voegt hieraan toe: John McCarthy, de Britse journalist die als speciale "afgezant' vorige week door de Islamitische Jihad werd vrijgelaten, kon gisteren eindelijk zijn missie volvoeren. Op eigen uitdrukkelijk verzoek buiten, en voor het oog van de wereldpers, overhandigde hij de brief van zijn gijzelhouders aan Perez de Cuellar, er zorg voor dragend dat alle cameramensen de gelegenheid kregen het moment vast te leggen. Het gebaar leek duidelijk bedoeld als signaal naar zijn opdrachtgevers en naar de nog vast zittende Westerse gijzelaars: zie, ik heb mijn opdracht uitgevoerd.

Perez de Cuellar en de journalist omvatten elkaar in een spontane begroeting op het luchtmachtvliegveld Lyneham, waar McCarthy tot rust komt, en gingen pas na de overhandiging van de brief voor een onderhoud van een half uur naar de VIP-vertrekken op de basis. John McCarthy had de brief voortdurend met zich mee gedragen in de afgelopen dagen. Volgens McCarthy drukken zijn ontvoerders hun volledige vertrouwen uit dat de secretaris-generaal de man is die zich kan inzetten voor hun belangen, in het belang van de humaniteit, om de vrijlating van alle gijzelaars in Libanon en van alle andere gevangen in de regio.

De Britse staatssecretaris voor buitenlandse zaken, Douglas Hogg, die de ontmoeting van McCarthy en Perez de Cuellar bijwoonde, zei dat het “buitengewoon bemoedigend” zou zijn indien Israel sommige van de gedetineerden zou vrijlaten, die in Zuid-Libanon gevangen zitten.