Oproep tot algemene staking Madagascar

ANTANANARIVO, 12 AUG. De verenigde oppositiepartijen van Madagascar hebben voor vandaag opgeroepen tot een algemene staking, nadat dit weekeinde ten minste elf doden vielen toen politie en leden van de presidentiële garde het vuur openden op demonstranten. Er zouden 200 à 300 gewonden gevallen zijn.

De Madagaskische hoofdstad Antananarivo is sinds mei het toneel van betogingen. De demonstranten eisen radicale hervormingen, een nieuwe grondwet en het aftreden van president Didier Ratsiraka, die sinds 1975 een socialistisch bewind voert over de voormalige kolonie in de Stille Oceaan.

Volgens Westerse diplomaten wordt het vliegveld van Antananarivo vandaag hoogstwaarschijnlijk gesloten ten gevolge van de staking. Banken zouden gesloten zijn en het openbaar vervoer zou zo goed als stilliggen.

Vorige week benoemde president Ratsiraka de burgemeester van Antananarivo, Guy Razanamasy, tot premier, nadat de regering van kolonel Victor Ramahatra was afgetreden. Razanamasy (63) is partijloos, maar steunde tijdens de presidentsverkiezingen van 1989 de kandidatuur van Ratsiraka. Volgens onbevestigde berichten zou Razanamasy vandaag de ministers van zijn nieuwe regering bekendmaken.

De coalitie van zes oppositiepartijen, "Levende Krachten' (FV), wees drie weken geleden een "schaduwpresident' aan - de gepensioneerde generaal Jean Rakotoharison - en een gouvernement bis onder leiding van Albert Zafy, die bij het treffen van dit weekeinde licht gewond raakte. Rakotoharison zei na afloop van de schietpartij de vreedzame oppositie tegen het regime te zullen opvoeren tot “een oorlog”. “Vanaf nu zijn we vijanden”, aldus de "schaduwpresident'.

Bij een ander treffen tussen veiligheidstroepen en demonstranten in de noordelijke stad Mahajanga zouden zes doden gevallen zijn.

Sinds 28 juli is op Madagascar de noodtoestand van kracht en geldt een avondklok. Mogelijk kondigt Ratsiraka nu de staat van beleg af. (AFP, Reuter)