Onrust over herstel monarchie en laatste rustplaats Pruisische koning

BONN, 12 AUG. De kleinzoon van de laatste keizer en de erfgenaam van de Pruisische troon, prins Louis Ferdinand, wil dat in Duitsland een referendum wordt gehouden over terugkeer van de monarchie. Zijn oproep komt op een moment dat de eer waarmee de stoffelijke resten van twee van zijn voorvaderen worden herbegraven, onderwerp van politieke discussie is.

In een vraaggesprek met de krant Bild am Sonntag zei het hoofd van de Hohenzollern-dynastie dat hij gelooft dat op een dag de monarchie in Duitsland kan worden hersteld. Gevraagd naar hoe dit zou moeten gebeuren, antwoordde hij: “Bijvoorbeeld door middel van een referendum over de invoering van een parlementaire monarchie”.

De laatste Duitse keizer, Wilhelm II, trad aan het einde van de Eerste Wereldoorlog af en vluchtte naar Nederland, maar de familie Hohenzollern heeft haar aanspraken op de troon nooit opgegeven.

Vorige week is een discussie opgelaaid over de begrafenis van twee voorvaderen van de prins. De stoffelijke resten van de achttiende-eeuwse koningen Frederik Wilhelm I en diens zoon Frederik de Grote waren oorspronkelijk begraven in Potsdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hun kisten opgegraven om ze uit handen van de Russen te houden. Ze kwamen via de bunker van Hermann Göring en een kalimijn uiteindelijk terecht in een kasteel van de Hohenzollerns in Baden-Württemberg.

Nu Duitsland is verenigd heeft Louis Ferdinand het initiatief genomen de stoffelijke resten terug te brengen naar waar ze vandaan kwamen. Aanstaande zaterdag zullen zij in Potsdam opnieuw ter aarde worden besteld in aanwezigheid van onder anderen bondskanselier Kohl, een erewacht en een kapel van de Bundeswehr. En dat gaat wat te ver, vindt onder meer de oppositiepartij SPD.

Kohls aanwezigheid zou volgens de SPD het Pruisische militarisme in een gunstig daglicht kunnen stellen en daarmee een verkeerd signaal kunnen geven aan de buurlanden van Duitsland. Polen werd in 1740 door Frederik de Grote binnengevallen. “Het mag geen tweede Bitburg worden”, heeft de sociaal-democratische partijleider Björn Engholm gewaarschuwd, in een verwijzing naar het omstreden bezoek dat Kohl in 1985 met de toenmalige Amerikaanse president Reagan bracht aan een begraafplaats waar ook SS-soldaten lagen.

De bondskanselier heeft dit weekeinde laten weten dat de begrafenis moet worden gezien als een symbool van de Duitse eenwording. “We zijn een verenigd volk met een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor onze geschiedenis. Een manier waarop dit kan worden gesymboliseerd is het overbrengen van de doodskist van Frederik de Grote naar de plaats die hij zelf in zijn testament heeft aangewezen.”