Mijlpaal in toeschouwersaantal van Bundesliga: 294.000; Rostock verrast ook Bayern

MÜNCHEN-GLASGOW, 12 AUG. Bayern München heeft ook kennis gemaakt met Hansa Rostock. Het was geen prettige ontmoeting. De meervoudige Duitse kampioen werd op de tweede speeldag van de Bundesliga door het elftal uit de voormalige DDR voor eigen publiek met 2-1 verslagen. De laatste titelhouder van de opgeheven Oberliga Nordost raakte ondanks de overwinning de eerste plaats op de ranglijst kwijt aan Eintracht Frankfurt dat met 5-0 van Schalke '04 won. Eintracht heeft een beter doelsaldo dan Hansa Rostock.

De zege van 4-0 vorige week op het vorig jaar aan degradatie ontsnapte FC Nürnberg werd nog als een incident beschouwd. Sinds zaterdag worden de voetballers uit het vroegere Oost-Duitsland serieus genomen. Het team van trainer Uwe Reinders kwam in het Olympia Stadion van München al na drie minuten met 1-0 achter te staan. Wohlfarth maakte het doelpunt. Het was zijn honderdste in de Bundesliga.

De 43.000 toeschouwers verwachtten een doelpuntenfestijn, maar de ploeg uit Rostock wenste zich niet te laten slachtofferen. Hard werkend zocht Rostock naar de gelijkmaker. Achttien minuten na het openingsdoelpunt schoot Roman Sedlacek raak, 1-1.

Ook na de hervatting bleef Rostock door zijn uitbraken gevaarlijk. Bayern kreeg ook kansen, maar sprong slordiger met de mogelijkheden om dan Rostock. Ruim twintig minuten voor het einde besliste Wahl na een solo de wedstrijd. Met een lobje passeerde hij doelman Aumann, die Bayern München in de slotfase behoedde voor een afgang voor eigen publiek.

Trainer Reinders van Rostock complimenteerde zijn elftal met de lef en brutaliteit waarmee tegen de gerenommeerde opponent was gespeeld. “Ik heb genoten van mijn ploeg. Van angst voor het grote Bayern was geen sprake. Indien we de doelkansen vergelijken, hebben wij verdiend gewonnen. Ik hoop nu dat we woensdag voor 25.000 mensen tegen Borussia Dortmund kunnen spelen.”

Eintracht Frankfurt bevestigde zijn kandidatuur voor de titel. Tegen het gepromoveerde Schalke '04 haalde Eintracht fors uit, 5-0. Kruse en Möller, na twee duels topscorer met drie treffers, scoorden beiden twee keer. Sippel maakte het kwintet vol.

FC Kaiserslautern liet tegen VfL Bochum een steekje vallen en leverde één punt in bij VfL Bochum, 1-1.

Bijna 300.000 toeschouwers waren bij de tien wedstrijden. Precies 294.000 toeschouwers bekeken vrijdag en zaterdag de duels. Een evenaring van het aantal dat in 1977 werd bereikt, al dient aangetekend te worden dat toen negen wedstrijden bijna 300.000 mensen trokken, nu tien.

De Schotse voetballers toonden zich in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen opvallend schotvaardig. In de zes duels in de hoogste afdeling vielen op de openingsdag liefst 26 doelpunten. Zes daarvan werden gemaakt door landskampioen Glasgow Rangers in het ongelijke duel met St. Johnstone. Mark Hateley scoorde driemaal. Rivaal Celtic was eveneens op schot, maar had het bij Dundee United lang benauwd: 3-4.

Aberdeen had het niet gemakkelijk in de uitbeurt tegen debutant Airdrieonians en kon de zege (2-1) pas in de tweede helft, mede dankzij Hans Gillhaus, veilig stellen. (ANP-DPA-SID-Reuter)