Kans op verhuizing WVC naar binnenstad Den Haag

DEN HAAG, 12 AUG. Het ministerie van WVC verhuist mogelijk over enkele jaren van Rijswijk naar de binnenstad van Den Haag. De gemeente Den Haag verwacht daarover volgende maand een overeenkomst te sluiten met de Rijksgebouwendienst en WVC.

Of het ministerie inderdaad verhuist, is volgens een woordvoerder van het ministerie van VROM, waaronder de Rijksgebouwendienst ressorteert, afhankelijk van de verdere invulling van bouwplannen in de Haagse binnenstad. Architecten, gemeente en beleggers spelen daarbij een rol. “Er staat nog niks vast”, aldus de woordvoerder van VROM.

De Weense architect R. Krier maakte een studie voor het gebied tussen de Herengracht, de Zwarteweg en de Fluwelen Burgwal. Eén van de opties in de plannen is dat WVC-ambtenaren worden gehuisvest in een nog te bouwen kantoortoren aan de Zwarteweg en in het te renoveren Transitorium, een kantoorflat van het Rijk aan de Muzenstraat.

De ongeveer 2.000 ambtenaren van het ministerie van WVC werken nu verdeeld over twee kantoorflats aan de Winston Churchilllaan in Rijswijk. De ministeries van WVC en Onderwijs en Wetenschappen (Zoetermeer) zijn de enige twee ministeries die buiten Den Haag zijn gehuisvest. Verhuizing van WVC naar de Haagse binnenstad wordt beschouwd als een verbetering van de efficiency: de departementen komen steeds dichter bij elkaar te liggen, terwijl ook de afstand tot het Binnenhof kleiner wordt.

Als WVC naar de binnenstad verhuist, is het ambtenarenbestand waarschijnlijk met enkele honderden afgeslankt. Als onderdeel van de Grote Efficiency Operatie, waarbij het kabinet het aantal rijksambtenaren tot en met 1994 drastisch wil verminderen, worden bij WVC 420 banen geschrapt. Bij WVC werken ongeveer 8.000 ambtenaren, van wie zo'n 2.000 in Rijswijk.