Kabaal rond rol Arnesen

De Vereniging Van Oefenmeesters Nederland (VVON) heeft bij de KNVB een klacht ingediend dat Frank Arnesen bij PSV optreedt als assistent-trainer naast technisch directeur Bobby Robson.

Zowel Arnesen als PSV bestrijdt die opvatting en beweert dat de voormalige Deense international uitsluitend als elftalbegeleider - een soort traite d'union tussen Robson en de spelers - is aangesteld. Maar Joop Philippo, secretaris van de vakbond voor oefenmeesters, heeft daar duidelijk een andere mening over. Hij wil dat de KNVB de zaak aanhangig maakt bij de tuchtcommissie, die Arnesen moet verbieden zich met de training bij PSV te bemoeien.

Zoals meestal in dit soort affaires bestaat er een duidelijk verschil van interpretatie over de werkzaamheden van Arnesen. Hoe denkt u dit op te lossen?

Er is voor ons helemaal geen verschil van interpretatie. Als je Arnesen tijdens het Amsterdam-toernooi langs de kant ziet staan schreeuwen en aanwijzingen aan de PSV-spelers ziet geven, dan versta ik dat onder coaching. Niet onder begeleiding. Een elftalleider hoort niet op het veld te staan. Nog voordat de hele affaire ging spelen, heb ik manager Ploegsma van PSV al laten weten dat de aanstelling van Arnesen voor ons onacceptabel zou zijn.

Verwacht u dat de protesten van de VVON wat zullen uithalen?

Dat hoop ik wel, want dit is toch typisch weer een geval waarbij een grote club als PSV, met een internationale reputatie en uitstraling, een slecht voorbeeld geeft aan de rest. Terwijl we PSV een jaar geleden nog gesteund hebben. Robson mocht qua arbeidsvergunning in Nederland ook niet trainen. We hebben alleen een verdrag met Duitsland dat bevoegde oefenmeesters uit dat land hier aan de slag kunnen. Robson hebben we dispensatie verleend. En nu levert PSV ons dit.

Gaat de VVON nu regelmatig bij PSV spioneren?

Dat is ook weer zoiets. Het imago dat we opgeplakt hebben gekregen dat we in de bosjes zouden liggen om onregelmatigheden in ons vak aan de kaak te stellen. Onzin. We zijn al regelmatig gaan kijken op de training bij PSV. Open en bloot. Ook daar is ons gebleken dat Arnesen werkt als een assistent-trainer. Wat PSV ook mag beweren.