Honkballende Russen voor Nederlanders een bedreiging

NETTUNO, 12 AUG. - Nadat coach Jim Stoeckel zaterdag tegen de spelers van de Nederlandse honkbalploeg had gezegd dat hij volgend jaar niet meer terug zou keren, moest het team het afgelopen weekeinde nog twee keer spelen tegen Italië. Onbelangrijke wedstrijden, want in de "best of five' had Nederland al drie keer op rij kansloos verloren en waren de Europese titel en deelname aan de Olympische Spelen in Barcelona voor Italië reeds verzekerd.

Voor een handjevol publiek dolf de Oranje-ploeg in Nettuno opnieuw het onderspit (3-1 en 3-2) tegen Italië. Nederland moet qua resultaat terugkijken op het slechtste EK uit de geschiedenis. Bij de acht persoonlijke prijswinnaars zat ook geen enkele Nederlander.

Op de matig bezette tribunes zaten - zoals ook bij alle andere wedstrijden - vertegenwoordigers uit Bulgarije, Hongarije, Joegoslavië, Tsjechoslowakije en uiteraard uit Rusland, dat voor het eerst aan een Europees kampioenschap deelneemt. De belangstelling uit Oost-Europa was opvallend groot. Het Russische team, dat tijdens het toernooi Engeland met 7-6 en 14-5, Zweden met 6-4 en België met 14-5 had verslagen, vertoont nog veel zwakke punten. De spelers zien er wel uit als echte honkballers, maar het spelinzicht, de coaching en het werpen zijn nog onder de maat. Niettemin is iedereen er van overtuigd dat Rusland een belangrijke honkbalnatie wordt.

Viktor Khototsjkin, vice-voorzitter van de Russische honkbal en softbal federatie en tevens lid van het Olympisch Comité in zijn land, en Ramas Goglidze, de vrijwillig afgetreden voorzitter van de Russische bond, zijn daar ook voor honderd procent zeker van. Curieus genoeg zitten beide officials doorgaans genoeglijk naast elkaar op de tribune, hoewel Khototsjkin Rusland vertegenwoordigt en Goglidze Georgië.

Trots liet Goglidze zijn spierwitte honkbalpet zien waarop op Amerikaanse wijze Georgië is geborduurd. Dat is ook de reden dat hij vrijwillig geen voorzitter meer is van de Russische bond. Hij verklaarde onomwonden dat hij niets met Rusland te maken wil hebben. Als het aan hem ligt neemt een Georgische honkbalploeg voortaan deel aan het EK, het WK en eventueel de Olympische Spelen. “Georgië is een zelfstandige staat”, voegde hij er voor alle zekerheid aan toe. De burgemeester van Moskou, Gabriel Popov, is hem inmiddels opgevolgd.

Khototsjkin: “Er wordt nu vier jaar in Rusland gehonkbald, we hebben 3500 spelers en we kennen twee klassen in de top met ieder tien teams. Er mankeert nog best wat aan, maar door vorig jaar het EK voor B-landen te winnen, met onder meer Duitsland en Tsjechoslowakije als tegenstanders, zijn we nu toch tot het echte EK doorgedrongen. En met enig resultaat. We zijn uiteindelijk zesde geworden. Waar we echter mee kampen is een gebrek aan honkbalvelden, een tekort aan materiaal en geringe mogelijkheden om te trainen vanwege de kou soms. Dat kan wel in het zuiden van de Sovjet-Unie, bij de Zwarte Zee, maar dat is nu nog allemaal te kostbaar voor ons”.

Geld is volgens Goglidze in Rusland en Georgië nog een groot probleem. “De economische situatie is uiterst wankel. Er is weinig geld te spenderen. Hoe kom je zonder dat aan beter coachen, meer faciliteiten? Wij denken ook aan vormen van sponsoring. Nu de marktsituatie in de Oosteuropese landen is veranderd, zijn daar mogelijkheden voor. Bovendien moet er een eigen produktie van honkbalmateriaal op gang komen. Liefst met steun van Amerika of Japan. Daar heeft men de meeste ervaring op dit terrein.”

“In Rusland”, zei Khototsjkin, “werken we nauw samen met Amerikaanse coaches. We zijn ook al bij vrijwel alle profclubs daar geweest en hebben er veel opgestoken. We bezoeken ook alle clinics over de hele wereld. Dit jaar hebben we ook voor het eerst een nationaal kampioenschap. En ik moet zeggen in Europa hebben we ook veel steun van Italië. Daar zijn we zeer juichend over.”

Dat laatste is essentieel. Nederland, dat de Europa-cuptoernooien I en II volgend jaar binnen de grenzen heeft gehaald, heeft zich kandidaat gesteld voor het EK in 1995, dat een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta is. Rusland wil in 1995 ook het EK organiseren. Het feit dat Rusland pro-Italië is en op steun en geld van de Italianen kan rekenen, is nadelig voor Nederland.