Het nieuwe voetbalseizoen is nauwelijks begonnen ...

Het nieuwe voetbalseizoen is nauwelijks begonnen of Leo Beenhakker trekt weer ten strijde tegen de chaotische competitie-indeling.

Net als vorig jaar beklimt de technisch directeur van Ajax, die ook nog de voorzittershamer hanteert van een belangenvereniging voor betaald voetbaltrainers, de barricaden om het onevenwichtige programma aan de kaak te stellen.

Voor het eerst wijst hij ook met de beschuldigende vinger naar de KNVB. “Het sectiebestuur betaald voetbal moet nu eindelijk eens verantwoording afleggen en orde scheppen in de chaos. De heren hebben steeds alle problemen neergelegd bij de competitieleiders Huijbregts en Rijkhoek maar zij kunnen met hun beperkte bevoegdheden natuurlijk geen kant uit. Er wordt nog eens een computerspecialist bijgehaald en een wiskundige, maar dat schiet natuurlijk niet op. Waar het om gaat is, dat alles ondergeschikt wordt gemaakt aan vijftig mafkezen die misschien een wedstrijd kunnen verstoren. Niet die mafkezen worden eruit gegooid, nee de bedrijfstak betaald voetbal moet het weer ontgelden. Er zijn te veel risicoclubs. Bij Utrecht gebeurt al jaren niets meer, ook bij Den Haag is het rustig geworden. Toch moeten er aanpassingen in het schema worden aangebracht voor deze clubs.”

Beenhakker vindt dat de uit- en thuisformule, het fundament van het competitievoetbal, met voeten wordt getreden. “Van de eerste negen wedstrijden spelen wij er zes thuis. Volendam kampt met een tegenovergestelde situatie. In Den Haag kan niet worden gevoetbald wegens een stoomdag. Ergens anders moet een wedstrijd wijken voor een huishoudbeurs. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? In Spanje zou zoiets ondenkbaar zijn. Daar worden de belangen van de honderdduizenden toeschouwers primair gesteld.”

Ajax kan worden verweten dat het meewerkt aan de warboel omdat de Amsterdammers de competitiestart aan zich voorbij laten gaan voor een toernooi in La Coruna. Beenhakker: “Ik heb begrepen dat er verbod komt om voortaan in deze tijd in het buitenland te spelen. Maar de topclubs kunnen niet buiten dit soort evenementen. Bovendien resten ons in september genoeg speeldagen om de achterstallige wedstrijden in te halen. Maar als anderen spelen moeten wij weer werkeloos toezien.”