Hechtelse nacht voor Mellaard bron van ellende

HECHTEL, 12 AUG. De Nacht van Hechtel, een wat warrig georganiseerd internationaal atletiekmeeting in België, heeft geen enkele Nederlandse atleet het recht opgeleverd zich alsnog te scharen bij de achtmansploeg naar de wereldkampioenschappen in Tokio. Toch vond technisch coördinator Arie Kauffman er aanleiding in bij het bestuur van de atletiekunie een uitzonderingspositie voor Han Kulker te bepleiten. Daarover valt vandaag een beslissing.

Voor Nelli Cooman, Emiel Mellaard, Han Kulker, Robin van Helden, Jacqueline Goormachtigh en Heidi van der Plas was het de laatste kans de limiet te halen. Cooman kwam niet eens opdagen, de rest kon de toelatingseis niet halen.

De verhitte taferelen en de hoogoplopende discussies waren dan ook meer uitingen van teleurstelling dan van kracht. Verspringer Emiel Mellaard, die de 8.00 meter moest zien te halen in een onreglementair kleine bak, was na afloop boos op de jury die zijn laatste twee sprongen ongeldig verklaarde omdat hij met zijn hand buiten de baan zou zijn gekomen achter het punt van de landing.

De sprong werd nu niet officieel gemeten. Wel hanteerde Mellaards collega Maas het meetlint en kwam tot 7.82 meter. Dit op aanwijzing van Mellaards vader, die woedend de baan was opgestormd en zich zodanig opwond dat hij een rode kaart van de jury kreeg. Maas had de indruk dat het minder ver was. Hoe dan ook te weinig voor Tokio.

Dat gold ook voor Han Kulker, de 1500-meterloper, die samen met zijn trainer Bram Wassenaar langdurig inpraatte op technisch coördinator van de atletiekunie. Kulker is geblesseerd geweest, maar heeft na zijn herstel in korte tijd een enorme progressie getoond. “In twee weken tijd loopt hij alweer onder de 3.40”, aldus Wassenaar. “De kenners weten dan genoeg.” Maar Kulker (3.39,91) eindigde in Hechtel achter Robin van Helden, die bondscoach Carel van Nisselroy als persoonlijke trainer heeft.

Kulker wees op zijn staat van dienst als "toernooiloper'. Hij heeft in nog geen enkel groot toernooi de finale gemist. Kauffman, die aan de hand van de resultaten concludeerde dat de Nacht van Hechtel geen wijziging in de samenstelling van de miniatuurploeg voor het WK heeft gebracht, toonde een open oor voor die opmerkingen. “Soms gebeurt het wel dat voor iemand die de limiet niet haalt toch unieke argumenten zijn en ik denk dat ik die voor Kulker heb.”