Doden in Kroatië ondanks bestand

LJUBLJANA, 12 AUG. In Kroatië zijn het afgelopen weekeinde, ondanks de wapenstilstand die vorige week van kracht werd, acht doden gevallen.

Zowel in de Krajina als in Slavonië werden mortierbeschietingen gemeld. In de Banija, nabij Zagreb, werden drie Servische opstandelingen gedood bij een bombardement van de federale luchtmacht. Het bombardement had een vergelding moeten zijn voor de beschieting van een helikopter van de luchtmacht door de Kroatische Nationale Garde. Het leger bombardeerde echter bij vergissing een gebied dat gecontroleerd wordt door de Servische militie.

Zaterdagavond overleed in het ziekenhuis van Zagreb een cameraman van de Kroatische televisie, Gordan Lederer, nadat hij zes uur eerder was getroffen door een granaat tijdens het maken van opnamen van gevechten in de buurt van Hrvatska Kostajnica, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Zagreb. Vorige week is daar zwaar gevochten.

De Kroatische televisie had het leger tevergeefs verzocht een helikopter ter beschikking te stellen om Lederer naar het ziekenhuis te vervoeren. Een arts verklaarde zondagmorgen dat zijn leven mogelijk gered had kunnen worden als hij eerder hulp had gekregen. Een legerwoordvoerder wees de verantwoordelijkheid voor de dood van Lederer af.

Zaterdag werden onder toezicht van de federale bestandscommissie voor het eerst gevangenen vrijgelaten. Twee leden van de Kroatische Nationale Garde werden uitgewisseld voor drie Serviërs. Gisteren werden tien gardisten en tien Serviërs vrijgelaten. Zowel de Kroatische als de Servische televisie hebben interviews uitgezonden waarin de vrijgelatenen verklaarden tijdens hun gevangenschap “ruw en onmenselijk behandeld” te zijn.