De "kleine' in doel PSV leert leven met handicap

AMSTERDAM, 12 AUG. Tien dagen voordat de topclubs aan de competitie beginnen is PSV nog zoekende en leeft Ajax in de wetenschap dat het zich aanzienlijk heeft versterkt. De ploeg van Leo Beenhakker won gisteravond met overmacht het Amsterdam 716-toernooi door Sampdoria te vernederen (4-1). Net als vrijdag tegen Fluminense waren het de jongste aankopen (Van Loen, Groenendijk, Hansen) die zich sterk manifesteerden. John van Loen maakte opnieuw twee treffers. PSV kwam in de officiële speeltijd tegen Fluminense niet verder dan een gelijkspel (1-1), verloor na het nemen van strafschoppen door een misser van Romario die echter wel redding had gebracht in de wedstrijd.

De landskampioen heeft in de aanloop van de competitie aanzienlijk meer zorgen. Met name het blessureleed in het Eindhovense kamp is nog erg groot. Van Aerle, Kieft, Vanenburg, Popescu, Ellerman, Gerets en Van Breukelen herstellen van een kwetsuur of moeten weer wedstrijdritme opdoen. Maar coach Bobby Robson wilde dat niet eens als excuus hanteren voor het feit dat zijn ploeg gisteravond geen schim meer was van het elftal dat vrijdagavond Sampdoria tot wanhoop bracht. Robson, voor zijn doen opmerkelijk kritisch over z'n manschappen: “We waren op de goede weg. Maar als je straks succesvol wil zijn kun je niet te veel teren op de vorige wedstrijd. Mijn elftal was niet gemotiveerd. Er werd niet gestoord, er waren geen goede passes, de tegenstander stond te weinig onder druk en de backs kwamen niet op. Het doelpunt van Romario kort voor tijd was eigenlijk de eerste uitgespeelde kans.”

Opmerkelijke verschijning in het basisteam van PSV was doelman Wim de Ron die debuteerde omdat Hans van Breukelen verbannen was naar de reservebank wegens een enkelblessure. Van Breukelen spreekt hem steeds aan met "kleine'. En dat heeft alles te maken met zijn lengte: 1.72 meter. Robson vindt die toch wel essentiële handicap voor een doelman in dit geval geen probleem. De Brit meent dat de 21-jarige De Ron zijn gebrek aan centimeters compenseert met een groot aantal andere vaardigheden. “Wim is klein maar dapper. Natuurlijk hadden wij liever gezien dat hij six inches groter was geweest. Maar De Ron stelt er tegenover dat hij over geweldige reflexen beschikt, de bal snel terug in het spel brengt en op elke moeilijke situatie alert reageert.”

De Ron heeft leren leven met zijn tekortkoming. Op jeugdige leeftijd probeerde PSV hem echter op een kunstmatige wijze te laten groeien. De Ron: “Toen ik veertien, vijftien jaar oud was, zijn er röntgenfoto's gemaakt van mijn handen. Daaraan kunnen ze zien hoever je botten nog zullen groeien. Ik kon een centimeter langer worden. Meer zat er niet in. De clubarts - het was in de periode van Jan Reker - stelde toen groeihormonen voor. Daar ben ik maar niet aan begonnen.”

Hij traint nu met keeperstrainer Jan Formannoy extra vaak op sprongkracht. “Ik ben een echte lijnkeeper. Het stoppen van strafschoppen is een specialisme van me. Ik probeer zo lang mogelijk te blijven staan zodat ik kan zien hoe de penalty wordt genomen.” In het duel met Fluminense viel De Ron op door zijn reactiesnelheid. Maar twijfels bleven er toch over zijn reikwijdte bij hoge ballen. Het fraaie doelpunt van Ezio, uit een vrije trap, zorgde voor zo'n situatie, hoewel elke keeper problemen had gehad met dat schot. Anders was het met een corner in de tweede helft. De Ron liep onder de bal door, waarna Vanenburg, die voortdurend werd uitgejouwd door het publiek, op de lijn redde. De Ron: “Die vrije trap was schitterend genomen. Ik sprong nog naar de bal en scheurde in het net mijn handschoenen open. Die hoekschop tikte ik half aan, dat was niet voldoende.”

De Ron gaat ervan uit dat hij weer terugkeert op de reservebank zodra Van Breukelen is hersteld. De jeugdige doelman beseft dat zijn tijd ondanks de vergevorderde leeftijd van de nationale doelman nog op zich laat wachten. “Ik zou het dan ook geen probleem vinden als PSV mij stationeert bij een andere club. Daar kan ik alleen maar van leren. Met Patrick Lodewijks is dat bij FC Groningen ook goed afgelopen.”