De droom van duizenden Albanezen ligt in scherven

BARI, 12 AUG. Fabrizio Lagami had er zijn leven lang over gedroomd: de armoede in Albanië verlaten om een nieuw leven te beginnen in Italië. Maar na vier dagen in de verzengende hitte op een pier aan de haven van Bari, slapend tussen uitwerpselen en met slechts eenmaal een maaltijd, ligt zijn droom - en die van 12.000 andere Albanezen - in scherven.

“Hoe eerder we hier weg zijn hoe beter”, zegt een 17-jarige scholier, zijn kleren gevlekt en zijn gezicht getekend door de vermoeidheid. De Italiaanse radicale aanpak van de derde Albanese exodus van dit jaar begint vruchten af te werpen, zo lijkt het. Zondag verdrongen de Albanezen zich om een plaats in een van de autobussen die ze naar het vliegveld zouden brengen, van waaruit zij met Italiaanse verkeers- en transporttoestellen gerepatrieerd zouden worden.

Zondagavond waren naar schatting nog slechts 4.000 Albanezen in Bari. Volgens de politie zou een belangrijk deel van hen in de loop van maandag worden overgebracht, evenals degenen die vrijdag en zaterdagnacht wisten te onstnappen uit het voetbalstadion in Bari, waar zij verzameld waren.

Op het speelveld van het stadion hingen groepen Albanezen de afgelopen nachten bijeen rond een vuur, gestookt van losgetrokken planken en kleingehakt met gereedschap dat ze uit de werkplaats van het stadion hadden weggenomen. In enkeldiep smerig water lopen vluchtelingen door de catacomben om een handdoek of een broek te bemachtigen uit de kleedkamers.

Een harde kern van ruim duizend Albanezen in het stadion lijkt zich echter vooralsnog met hand en tand te verzetten tegen gedwongen terugkeer naar de overzijde van de Adriatische Zee. “Ik wil geen Italiaanse soldaten aanvallen”, zegt Ule Sula, leider van een radicale groep “maar wij kunnen ook niet terug naar een onmogelijk leven in Albanië”.

De Italiaanse politie, versterkt met militairen, kreeg vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag te maken met ongeregeldheden. Zowel in de haven als bij het stadion werden zij bekogeld met losgewrikte stenen en stukken beton. Op zijn beurt schoot de politie in de lucht en gebruikte traangas. Buiten het stadion spreken Italianen schande van het politie-optreden. “Wij spreken over een verenigd Europa, en zie hoe wij mede-Europeanen behandelen”, aldus een inwoner van Bari gisteren. Bij de haven lopen enkele Italianen met een sandwichbord omgehangen. “Beesten of Mensen”, staat erop geschreven.

“Italië was mijn beloofde land”, zegt Lagami op de Pier van Bari. Zijn bijna-vloeiende Italiaans zegt hij geleerd te hebben van de Italiaanse televisie, die in Albanië goed te ontvangen is. “Maar dit vergeten we nooit meer.” Hij gaat zich in zijn studie storten, zegt Lagami, maar intussen blijft hij maar aan één ding denken: “Weg uit Albanië”. (AP, Reuter)