Concessie gaswinning in Rusland voor Britten

ROTTERDAM, 12 AUG. De Britse onderneming Orbicom heeft een concessie gekregen voor de winning van aardgas op het schierland Yamal in het noorden van de Sovjet-Unie. Dat bericht vandaag de Financial Times.

Het bericht wordt bevestigd door het public relations bureau dat de voorlichting voor Orbicom behartigt. Het is, aldus de woordvoerder, de eerste concessie die een westerse onderneming voor gaswinning uit het Yamal-veld, in de Russische republiek, heeft bemachtigd. “Het is in dat opzicht een belangrijke doorbraak.”

Volgens recente geologische inzichten is het Yamal-veld het grootste aardgasveld in de Sovjet-Unie, de gasvoorraad zou er groter zijn dan in het West-Siberische Urengoi-veld dat tot voor kort als 's wereld grootste gasreserve bekend stond. De concessies die Orbicom heeft gekregen betreffen zowel offshore- als onshore gebieden aan de westzijde van het schiereiland, dat ten oosten van Nova Zembla ligt.

Orbicom is in essentie een in Shrewsbury gevestigde handelsonderneming met een vestiging in Moskou die in het verleden vooral actief was in ruilhandel-contracten, waarbij Britse auto's (Rovers) en medische apparatuur in vloeibaar aardgas (LNG) betaald werden. De constructie die voor de concessie is ontworpen heeft de vorm van een joint-venture ("Yamal Oil and Gas') waarin Orbicom een 50 procents belang heeft en twee lokale staatsondernemingen de andere 50 procent bezitten. Yamalneftegazgeologiya, verantwoordelijk voor de gaswinning, krijgt daarvan 30 procent en Tyumen Geologya, dat het geologisch speurwerk verricht, 20 procent.

Orbicom heeft zowel een overeenkomst gesloten met de Sovjet Unie als met de Russische federatie. (Sinds enige weken zijn de deelrepublieken van de Sovjet Unie praktisch autonoom in het sluiten van joint-ventures met Westerse ondernemingen voor de winning van een groot aantal delfstoffen.) In de overeenkomst is bepaald dat de gasproduktie pas mag beginnen als een milieu-effect rapport is opgesteld en dat de partners in de joint venture twee tot vijf procent van hun netto inkomsten moeten besteden aan regionale ontwikkelingsprojekten.

Orbicom kan voor de gaswinning gebruik maken van apparatuur en uitrusting die al op het Yamal-schiereiland aanwezig is, maar moet samenwerking zoeken met een grote Westerse oliemaatschappij om de toegewezen velden daadwerkelijk tot produktie te brengen. De onderneming zou daarover met drie oliemaatschappijen in onderhandeling zijn. Het ligt in de bedoeling het aardgas zowel af te zetten binnen de Sovjet-Unie als door te voeren naar het buitenland. De produktie zou nog dit jaar kunnen beginnen, aldus Orbicom.