Bugno en zijn landgenoten tonen vorm in klassieker

ROTTERDAM, 12 aug. De Italiaanse wielrenners hebben veertien dagen voor het wereldkampioenschap in Stuttgart hun kandidatuur gesteld voor de mondiale titel. Gianni Bugno onderstreepte in de Spaanse klassieker om de wereldbeker, San Sebastian - San Sebastian zijn in de Tour de France al getoonde vorm, Maurizio Fondriest gaf in Baskenland aan over een uitstekende conditie te beschikken. Claudio Chiappucci en Moreno Argentin reden opvallend sterk tijdens de beklimming de Jaizkibel, de scherprechter van de wedstrijd.

Bugno meldde zich na zijn demarrage op de Jaizkibel bijna een minuut eerder dan Pedro Delgado in San Sebastian. Fondriest sprintte naar een derde plaats. De voormalige wereldkampioen verdrong daardoor de Deen Rolf Sörensen van de eerste plaats in het individuele klassement voor de wereldbeker. Hij zette de opgaande lijn van de Panasonic-ploeg van Peter Post voort. In het ploegenklassement voor de wereldbeker staat het team ook al op de eerste plaats. Vorige week won Eric van Lancker de wereldbekerwedstrijd de Wincanton Classic.

De beslissende aanval in de wedstrijd werd uitgevoerd door Chiappucci. De Italiaan demarreerde als eerste tijdens de beklimming van de Jaizkibel. Bugno reageerde, gevolgd door Delgado en Argentin. De samenwerking tussen het viertal verliep niet naar de wens van Bugno. De Italiaanse kampioen liet zijn metgezellen in de steek en bereikte als eerste de top van de bergtop.

Voor Nederland was geen rol van betekenis weggelegd. Beste Nederlander was Steven Rooks op de vijftiende plaats op bijna twee minuten van de winnaar. De in Spaanse dienst rijdende Dick Dekker trok weliswaar de aandacht door 146 kilometer solo te rijden (maximale voorsprong 8.23), maar hij betaalde de tol voor zijn vroege actie door ver in de achterhoede op veertien minuten te finishen.

De Grand Prix de la Libération, een tijdrit voor ploegen, wordt volgend jaar niet meer in de cyclus van wedstrijden om de wereldbeker opgenomen. Dat maakte de FICP (internationale profsectie) zaterdag bekend tijdens een congres in Stuttgart. Volgend jaar worden twaalf wedstrijden om de wereldbeker gehouden, inclusief de finale in Spanje.

De data: 21 maart: Milaan-Sanremo; 5 april: Ronde van Vlaanderen; 12 april: Parijs-Roubaix; 19 april: Luik-Bastenaken-Luik; 25 april: Amstel Gold Race; 8 augustus: San Sebastian - San Sebastian; 16 augustus: Wincanton Classic; 23 augustus: Kampioenschap van Zürich; 4 oktober: Grote Prijs van de Amerika's; 11 oktober: Parijs-Tours; 17 oktober: Ronde van Lombardije; 24 oktober: Finale, Grand Prix des Nations.