AWB: revolutie dreigt in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 12 AUG. De ultra-rechtse Afrikaner Weerstandbeweging (AWB) heeft wraak gezworen voor de doden die afgelopen zaterdag vielen tijdens een treffen tussen AWB-leden en de Zuidafrikaanse politie.

Naar schatting 2.000 AWB-leden, een balnke beweging die voorstander is van de apartheid, wilden afgelopen zaterdag verhinderen dat de Zuidafrikaanse president F.W. de Klerk in Ventersdorp een toespraak zou houden tot leden van zijn Nationale Partij. Ventersdorp is de thuisstad van Eugène Terre'Blanche, leider van de AWB. Toen gewapende AWB'ers het politiekordon rond de vergaderzaal wilden doorbreken ontstonden vuurgevechten waarbij drie AWB-leden gedood werden. Ten minste 54 mensen raakten gewond, onder wie zeven politieagenten en vijftien zwarten die door de blanke extremisten uit hun auto gesleurd en mishandeld werden.

“Wij bereiden ons voor op de revolutie die zonder twijfel zal komen”, zei AWB-leider Terre'Blanche gisteren in Pretoria. Hij ontkende dat de leden van zijn paramilitaire beweging verantwoordelijk aren voor de bloedige ongeregeldheden. De veiligheidspolitie zou zonder meer het vuur geopend hebben. “Vanaf nu staat De Klerk bekend als de Slager van Ventersdorp”, zei de secretaris van de AWB, Piet "Skiet' Rudolph, “Hij stevent op een oorlog af en het enige wat we kunnen doen is terugslaan.”

Het gewapende treffen in Venetrsdorp was het eerste in zijn soort sinds De Klerk vorig jaar een begin maakte met zijn hervormingsprogramma dat Zuid-Afrika geleidelijk van de apartheid moet ontdoen. Extreem-rechts in Zuid-Afrika is woedend over De Klerks weigering blanke verkiezingen te houden voorafgaand aan de onderhandelingen over een grondwet zonder rassenscheidingen. “Wanneer De Klerk de blanke kiezers niet de gelegenheid geeft om te stemmen komt er oorlog”, aldus Terre'Blanche gisteren.

Andries Treurnicht, leider van de Conservatieve Partij heeft De Kelrk ervan beschuldigd de gevechten te hebben uitgelokt en de AWB te hebben geprovoceerd door juist in Ventersdorp een redevoering te willen houden en een grote politiemacht aan te voeren. De leider van het Afrikaans Nationaal Congres, Nelson Mandela heeft De Klewrk “deels verantwoordelijk” genoemd voor de gevechten door de AWB niet te ontbinden. “Het geduld van De Klerk met de AWB is schadelijk voor de onedrhandelingen”, aldus Mandela. (AFP, AP, Reuter)