Aandeelhouders doen bod op belang overheid in Muiden Chemie

DEN HAAG, 12 AUG. Een groep aandeelhouders van de Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek (KNSF) in Muiden heeft een bod uitgebracht op de 50 procent van de aandelen van dit fonds, die in handen van de Staat zijn.

De beursnotering van KNSF werd vanochtend tot nader order opgeschort.

De aandelen noteerden vrijdag 10.500 gulden per stuk, wat de onderneming een waarde van 20 miljoen gulden geeft.

De aandeelhouders - die vanmiddag een bezoek brachten aan het ministerie van financiën in Den Haag - hadden de optie om een bod te mogen doen afgedwongen op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen dinsdag, waar de vertegenwoordiger van de Staat het ermee eens was.

Ze rekenden uit dat in de eerder voorgestelde oplossing, Pierson, Heldring & Pierson, de bank van KNSF, teveel zou worden bevoordeeld. De bank is eigenaar van de kruitvoorraad en de machines van KNSF, dochter Muiden Chemie. Die zou de Britse onderneming Royal Ordnance (ROF), een zuster van bouwer Ballast Nedam, voor 12 miljoen gulden willen kopen. Tevens zou ROF dan voor 400.000 gulden per jaar de gebouwen van Muiden Chemie willen huren. Aandeelhouders zijn van mening dat die huurprijs veel te laag is en dat op die manier de bank wordt bevoordeeld ten koste van de aandeelhouders.

De stroppen van de onderneming zitten immers in de voor circa 27 miljoen door de bank gefinancierde munitiehandel, de waarde in het onbelaste onroerend goed. De aandeelhouders willen de waardevolle terreinen graag kopen. De koopprijs ligt op de 4 miljoen gulden maar daarnaast moet een koper ook nog eens een bankgarantie beschikbaar stellen van 25 miljoen in verband met mogelijke vervuiling.

De aandeelhouders menen daarom dat ze beter de aandelen kunnen kopen dan alleen het onroerend goed en de fabrieksterreinen. “Bovendien heb je in dat geval ook nog het terrein in Oudekerk en 70 woningen erbij,” aldus een van hen. De overheid heeft zich vorige week bereid verklaard haar aandelen te verkopen. De onderhandelingen gaan nu over de prijs en de vorm.

Naar verluidt ziet de Staat graag een bod op alle aandelen, terwijl de groep geïnteresseerde aandeelhouders alleen het pakket van de Staat zou willen kopen. Het administratiekantoor heeft laten doorschemeren het liefst een oplossing te zien, waarbij de Staat haar pakket pro rato te koop aanbiedt aan de bestaande aandeelhouders.

    • Paul Frentrop