Walesa wil ontslag van bankpresident

WARSCHAU, 9 AUG. De Poolse president Lech Walesa heeft gisteren gezegd dat Grzegorz Wojotowicz, president van de centrale bank, uit zijn functie moet worden ontheven, zo heeft het persbureau PAP gemeld. Eerder was meegedeeld dat de eerste vice-president van de bank, Wojciech Prokop en zes anderen waren gearresteerd in verband met een onderzoek naar omvangrijke malversaties met overheidsfondsen.

Walesa wil dat het parlement de bankpresident de laan uitstuurt wegens “gebrek aan voldoende toezicht”. Volgens de Poolse grondwet moet de president de benoeming en het ontslag van de centrale-bankpresident aanbevelen, waarna het parlement zich erover buigt.

Grazyna Taladaj, woordvoer van de Poolse openbare aanklager in Warschau, zei dat de arrestatie van Prokop en de zes anderen eerder deze week plaatshad. Prokop was tot februari vice-president van PKO, de grootste spaarbank in Polen. Zijn opvolger en een lager geplaatst directielid van deze staatsinstelling behoren tot de arrestanten. (AP, Reuter)