Van Loen uit een donkere kamer in het volle licht

AMSTERDAM, 10 AUG. Een tamme Braziliaanse tegenstander en een zomeravondtoernooi. Het waren gisteravond ideale omstandigheden voor John van Loen om degenen die nog aan zijn transfer naar Ajax twijfelden voorlopig de mond te snoeren. Met twee doelpunten had hij een belangrijk aandeel in de 3-0-overwinning van zijn nieuwe werkgever op Fluminense. Het was trouwens toch de avond van de spitsen. In het tweede duel tussen PSV en Sampdoria stal Romario de show met af en toe weergaloze acties. De Zuidamerikaan scoorde bovendien tweemaal. PSV bleef de Italiaanse kampioen de baas met 2-1.

Na het eerste uur van het Amsterdam 716-toernooi genoot John van Loen intens van het open doekje dat hem ten deel viel toen hij met een lichte blessure het veld verliet. Twee treffers in het eerste thuisduel van zijn nieuwe club, beter had zijn kennismaking met het Amsterdamse publiek niet kunnen uitpakken. De "lantaarnpaal', zoals de Utrechter in België spottend werd genoemd, bewees tegen Fluminense in ieder geval zijn waarde als kopsterke spits. Vorig seizoen spendeerde Leo Beenhakker training na training aan het oefenen op hoge ballen, zonder dat het gewenste effect in de wedstrijden zichtbaar was. Gisteravond zag de technisch directeur van Ajax zijn oogappel Van Loen twee keer met het hoofd scoren en Vink voegde er nog een "kopgoal' aan toe. Van Loen toonde zich erg beweeglijk. Hij dook vaak op voor het doel, maar verdedigde ook mee als dat noodzakelijk was. Misschien heeft Beenhakker met een paardemiddel een oplossing gevonden voor het scoringsprobleem van Ajax.

De vleugelspitsen Roy en Van 't Schip bleken al aardig gefixeerd op de aanwezigheid van hun nieuwe teamgenoot. Alle ballen zoefden van de flanken richting Van Loen. Beenhakker: “De voorzetten zullen nu wat eerder en wat hoger moeten komen. Van Loen heeft voorlopig alle vooroordelen van tafel geveegd. Hij scoort zelf en laat anderen ook doelpunten maken. Dit is een speler die veel rendement kan opleveren voor je elftal. In theorie begint Ajax sterker dan vorig seizoen aan de competitie. Maar in de praktijk zal doet nog moeten blijken.”

Van Loen was na afloop in de zevende hemel. Hij had een schouderklopje gekregen van Beenhakker en het ovationele applaus dreunde nog na in zijn oren. “Wat een genot om in dit elftal te spelen”, reageerde de lange spits. “Als je dit aanvallende Ajax vergelijkt met het verdedigende Belgische voetbal dan ligt daartussen toch een wereld van verschil. Die eerste goal binnen tien minuten was voor mij een geweldige bevrijding na dat rotjaar bij Anderlecht. Ik stapte uit een donkere kamer en vond het licht weer terug.”

Van Loen kreeg wel de ruimte om zich te presenteren. Maar gezegd moet worden dat hij veel kopduels in zijn voordeel besliste. De Brazilianen die al een groot aantal oefenduels hebben afgewerkt in Europa, en nog ongeslagen waren, oogden echter vermoeid. De 3-0-eindstand was al bij rust bereikt. Mede daardoor en wegens het feit dat Beenhakker al zijn nieuwe aanwinsten wilde uittesten werd de tweede helft een slappe vertoning.

Desondanks kon Alfons Groenendijk ook terugzien op een redelijk "debuut' bij Ajax. De eerste treffer van Van Loen was het gevolg van zijn voorzet. De ex-speler van Roda JC, die in Limburg nog met Van Loen heeft samengespeeld, beschikt net als zijn voorganger Richard Witschge over een goede trap. In technisch opzicht moet hij het afleggen tegen de aankoop van Barcelona, maar hij compenseert dat met veel werklust.''

Na de eerste avond van het Amsterdam-toernooi is het niet gewaagd om te voorspellen dat de strijd om de landstitel komend seizoen weer gaat tussen Ajax en PSV. In het tweede treffen maakte PSV een sterke indruk tegen Sampdoria. De Italianen keken binnen vijftig minuten tegen een 2-0-achterstand aan en verloren toen hun zelfbeheersing. Twee spelers, Cerezo en Vierchowod, werden door arbiter Cees Bakker van het veld gezonden. Zij zullen morgenavond niet van de partij zijn op de tweede dag. De liefst vijf gele kaarten hebben geen invloed op het duel met Ajax maar worden evenals de rode prenten wel doorgegeven aan de Italiaanse voetbalbond. De felle charges en de woede-uitbarstingen kwamen nogal onvolwassen over voor de kampioen van de Serie A. Wim Kieft, die zijn come-back maakte bij PSV, kon het onbeheerste gedrag achteraf al verklaren. “Italiaanse clubs houden niet van vriendschappelijke wedstrijden. De spelers van Sampdoria zijn ongeconcentreerd aan deze wedstrijd begonnen. Toen ze twee doelpunten tegenkregen reageerden ze zich af op onze benen.”

Technisch directeur Bobby Robson toonde zich tevreden over het hernieuwde optreden van de lichtgeblesseerde Kieft. “Maar”, waarschuwde de Brit. “Wim heeft nog zeker drie á vier weken nodig om in topconditie te komen.”

Het optreden van Romario heeft Robson verbijsterd. De Braziliaanse sterspeler miste na twee maanden vakantie de voorbereiding van PSV, maar heeft nu in twee serieuze oefenwedstrijden al vier fraaie goals gescoord. “Romario heeft bij mij exact vier dagen getraind en verkeert in topvorm. Dat is toch wel heel opmerkelijk”, aldus de verbaasde Robson. Op de suggestie dat Romario door zijn surplus aan techniek kennelijk niet veel training nodig heeft, knikt Robson bevestigend. “Maar wil je dat alsjeblieft nooit tegen hem zeggen?”

    • Erik Oudshoorn