Schandaal om BCCI zaait paniek onder spaarders Hongkong

ROTTERDAM, 10 AUG. Het schandaal rondom de Bank of Credit and Commerce International heeft het vertrouwen in de internationale bankwereld ernstig geschokt. In Hongkong poogden verontruste spaarders gisteren hun tegoeden bij de filialen van de Britse Standard Chartered Bank te halen toen geruchten de ronde deden dat de bank haar vergunning had verloren en van de Londense beurs zou zijn geschrapt.

Voor de derde opeenvolgende dag vormden zich ook rijen voor vestigingen van de Amerikaanse Citibank in Hongkong, uit vrees dat de bank zijn deuren sluit. Minister David Nendick, verantwoordelijk voor monetaire zaken in de kroonkolonie, zei gedupeerde spaarders van de BCCI-vestiging in Hongkong (BCCHK) ervan te verdenken onrust te zaaien uit wraak voor zijn weigering die bank te hulp te komen.

Het BCCI-schandaal heeft de afgelopen maand in alle delen van de wereld sporen nagelaten in politieke en economische sectoren, en nog steeds zijn onthullingen over frauduleuze transacties en banden met criminelen aan de orde van de dag. “BCCI manipuleerde met rekeningen in zo'n enorm en ingewikkeld web van fictieve transacties dat het waarschijnlijk het meest complexe bedrog is in de geschiedenis van het bankwezen”, schreven accountants van Price Waterhouse in hun rapport aan de Bank of England. Het rapport vormde voor de Britse bankgouverneur Robin Leigh-Pemberton aanleiding op 5 juli een internationale actie jegens de BCCI te ontketenen.

Nu de jacht goed is geopend, blijkt dat terroristische organisaties, corrupte regeringen en op drugshandel gerichte groeperingen te maken hadden met het inktzwarte imperium van de bank. Daarnaast gaan ook steeds meer beschuldigingen in de richting van politici en invloedrijke ex-politici, van wie pas na de officiële “alles omvattende onderzoeken” zal blijken of zij “ervan wisten” en waarom ze, als ze op de hoogte waren, hebben gezwegen.

Inmiddels zijn ook de autoriteiten in Luxemburg, waar de moedermaatschappij BCCI Holdings SA is gevestigd, overgegaan tot strafvervolging van de BCCI wegens overtreding van de bankwetten en het plegen van fraude. Luxemburg heeft laten doorschemeren eventueel tot liquidatie van BCCI Holdings SA over te kunnen gaan.