Rekeninghouders bestormen opnieuw bank in Hongkong

HONGKONG, 10 AUG. Twintig van de totaal 119 kantoren van de Britse Standard Chartered Bank in Hongkong zijn gisteren bestormd door rekeninghouders die hun geld wilden opnemen. Geruchten in Hongkong wilden dat de bank haar "license' en haar beursnotering zou kwijtraken. De bank zelf heeft de geruchten als ""volledig ongefundeerd'' van de hand gewezen.

Geruchten over de solvabiliteit van banken steken in Hongkong de laatste tijd regelmatig de kop op. Zij vloeien vermoedelijk voort uit de paniek die ontstond toen de Hongkongse vestiging van de Bank of Credit and Commerce International (BCCI) haar deuren moest sluiten als gevolg waarvan vele rekeninghouders hun inleg waarschijnlijk kwijt zijn. Ook de vestiging van de Amerikaanser bank Citicorp in Hongkong moest het deze week ontgelden en kreeg te maken met een run op haar loketten.

Eerder deze week maakte de Standard Chartered Bank bekend dat de winst vóór belasting in de eerste helft van dit jaar met 24,5 procent daalde van 110 tot 83 miljoen pond sterling (274 miljoen gulden). Deze winstdaling lag in de lijn van de verwachtingen. De voorzieningen voor verliezen op leningen beliepen 105 miljoen pond (346 miljoen gulden) tegen 89,3 miljoen pond in de eerste helft van 1990.