Milieufederatie eist verbod proefdraaien

DEN HAAG, 10 AUG. De Noordhollandse Milieufederatie wil dat vliegtuigfabriek Fokker op Schiphol wordt verboden 's nachts nieuwe vliegtuigen te laten proefdraaien.

De Milieufederatie heeft daarom de Raad van State gevraagd de nieuwe geluidhindervergunning te schorsen die Fokker heeft gekregen van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. De Raad van State, die het schorsingsverzoek gisteren behandelde, doet dinsdag uitspraak. Tegen de vergunning wordt ook geprotesteerd door omwonenden in de gemeente Haarlemmermeer, verenigd in de milieucommissie Oude Meer en de Vereniging van Ingelanden. Ook de vliegmaatschappijen Transavia, KLM en Martinair laten soms vlakbij toestellen proefdraaien. Fokker benadrukt dat in alle omstandigheden kan worden voldaan aan de geluidsvoorschriften in de vergunning. Dit wordt onderschreven door het provinciebestuur.