Marine Italiëmag in Albanese wateren varen

BARI-TIRANA, 10 AUG. De Albanese autoriteiten hebben gisteren de Italiaanse marine toestemming gegeven een oorlogsschip, de Euro, zijn territoriale wateren binnen te laten varen om te verhinderen dat meer Albanese vluchtelingen per boot de overtocht naar Italië wagen.

Het 2.500 ton metende fregat Euro patrouilleerde de afgelopen dagen op drie mijl voor de Albanese havenstad Dürres, de plaats waar de meeste vluchtelingen aan boord gaan van schepen. Het fregat escorteerde een Italiaanse veerboot die woensdag 900 Albanezen naar hun land terugbracht. De Italiaanse regering gaf gisteren de marine de opdracht zijn patrouille's in de Adriatische Zee uit te breiden om naderende vluchtelingen tegen te houden.

Duizenden Albanese vluchtelingen die erin slaagden de Italiaanse havenstad Bari te bereiken hebben vannacht voor de tweede opeenvolgende keer buiten geslapen. De politie vuurde, terwijl voedsel werd uitgedeeld, opnieuw traangasgranaten af om de menigte in het voetbalstadion in bedwang te houden. Duizenden vluchtelingen, die de afgelopen dagen massaal per schip Albanië hebben verlaten, braken gisteren door de hekken van het voetbalstadion waar zij hun gedwongen terugkeer naar Albanië moesten afwachten en raakten vervolgens in gevecht met Italiaanse politieagenten en soldaten, die traangas afvuurden, in de lucht schoten en charges uitvoerden. Burgemeester Enrico Dalfino van Bari zei dat hij tegen het onderbrengen van de Albanezen in het zestig jaar oude stadion was geweest en hij omschreef de toestand daar als een snelkookpan. Dalfino zei te zijn gezwicht voor het regionale bestuur dat zijn orders kreeg uit Rome.

De Italiaanse regering zei woensdag dat geen van de Albanese vluchtelingen die deze week arriveerden, toestemming krijgt in het land te blijven. In maart vluchtten al 25.000 Albanezen naar Italië en daar hebben de autoriteiten hun handen nog steeds vol aan.

Ook de Italiaanse luchtmacht begon gisteren met het terugbrengen van Albanese vluchtelingen. Op het vliegveld van Bari stonden rijen bevuilde vluchtelingen gelaten te wachten op toestellen. Ze werden voor het vertrek gefouilleerd door agenten met handschoenen en maskers.

In de Siciliaanse havenstad Catania heeft de Italiaanse politie een veerboot gevorderd die met 540 passagiers op weg was naar Malta. De boot wordt eveneens ingezet voor repatriëring van Albanezen. De passagiers reageerden woedend op de vordering en belemmerden enkele uren het vertrek.

De Albanese oppositie beschuldigde gisteren de communisten van op gang brengen van de stroom vluchtelingen. Volgens vertegenwoordigers van de Democratische Partij willen de communisten met de massale uittocht de stabiliteit en het democratiseringsproces in Albanië ondermijnen. De voorzitter van de Democratische Partij, Sali Berisha, riep de bevolking op niet in “de val van de opgezette exodus” te trappen.

(AP, AFP, Reuter, UPI)