Leider Hezbollah: alle gijzelaars moeten vrij

BEIROET- NEW YORK, 10 AUG. De geestelijk leider van de Libanese pro-Iraanse Hezbollah, sjeik Hussein Fadlallah, heeft gisteren voorgesteld alle Westerse gijzelaars vrij te laten. Een optimistische secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, reist vandaag naar Londen om de brief in ontvangst te nemen van de donderdag vrijgelaten Brit John McCarthy.

Fadlallah eiste de onmiddellijke vrijlating van de Fransman Jerome Leyraud, die eergisteren in Beiroet werd gegijzeld als represaille voor de vrijlating van McCarthy. omdat, zoals hij zei “wij deze hele zaak willen afsluiten”. Tot nu toe is er geen aanwijzing dat de Islamitische Jihad, de groep die McCarthy in handen had, van plan is een tweede gijzelaar vrij te laten, zoals eerder werd verwacht.

Een anonieme beller zei gisteren dat Leyraud zal worden geëxecuteerd als opnieuw een Westerse gijzelaar vrijkomt. De eveneens pro-Iraanse Islamitische Jihad liet McCarthy donderdag gaan met een brief voor de secretaris-generaal van de VN, waarin waarschijnlijk voorwaarden staan voor de vrijlating van de Westerse gijzelaars. Perez toonde zich gisteravond gematigd optimistisch over de mogelijke vrijlating van de Westerse gijzelaars in ruil voor shi'ieten die in Israelische handen zijn.

Israel liet gisteren weten alle in Libanon opgepakte Arabieren in vrijheid te zullen stellen, onder wie ook sjeik Obeid, in ruil voor de Westerse gijzelaars en voor de zeven Israelische dienstplichtigen die in Libanon zijn verdwenen.

Jeruzalem zei wel, bij monde van onderminister van buitenlandse zaken Benjamin Natanyahu, dat van de vrij te laten groep geen Palestijnen deel zullen uitmaken die “zijn opgepakt omdat ze in Israël mensen hebben opgeblazen of bussen en dergelijke”. Ook wel Israel niets weten van het vrijlaten van een klein aantal shi'itische gevangenen, "uit goede wil', zonder dat daar iets tegenover staat.

Het Witte Huis heeft gisteren teleurgesteld gereageerd op het feit dat alle zes Amerikaanse gijzelaars in Libanon nog vastzitten. “Men wordt elke dag minder optimistisch. Wij wachten nog vol hoop maar hebben tot nu toe geen enkele bevestiging gekregen dat er een vrijlating op komst is”, aldus de woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Ftizwater. Hij zei dat de Verenigde Staten nimmer met zullen onderhandelen met de ontvoerders en ook niet van plan zijn druk uit te oefenen op Israel om tegemoet te komen aan de eisen. (AFP, AP, Reuter, UPI)