Dertigste opvolger van Kindvall struikelt meteen

ROTTERDAM, 10 AUG. Op kantoor bij de Stichting Arbeidszaken ligt een schitterende aanbeveling uit Rotterdam-Zuid voor Marian Damaschin, spits uit Roemenië. Feyenoord wil hem contracteren als de pakweg dertigste opvolger van de inmiddels grijze Ove Kindvall. Wim Jansen, de technisch directeur, en Hans Dorjee, de trainer, spreken dan ook van “een complete spits, een vedette”.

Hij moet volgens de leiders van Feyenoord zeker in staat worden geacht in de komende competitie twintig doelpunten te scoren. “Ik ken betere spitsen, natuurlijk”, zegt Dorjee nog wel. Maar die, voegt hij eraan toe, zijn niet betaalbaar voor Feyenoord. En dat is Damaschin wel. Hij kost tussen de 450.000 en 500.000 gulden.

Damaschin kon tijdens zijn debuut op Nederlandse bodem in het Rotterdam-toernooi tegen Galatasaray (1-2 verlies voor Feyenoord) in ieder geval nog niet aantonen dat hij “een verrijking voor de nationale voetbal” - de eis van het ministerie van Sociale Zaken - zal zijn. Volgens trainer Dorjee was de wedstrijd echter geen maatstaf. Damaschin had, vond hij terecht, nauwelijks bruikbare ballen gekregen. De Roemeen kon de trainer in de eerste helft zelfs nog wel bekoren. Dorjee had Damaschin in die periode vele kopduels zien winnen. Hij zag meer dan anderen in het stadion. Het eerste balcontact van de stevige aanvaller maakte nog de meeste indruk. Hij struikelde.

De koude start van Damaschin zou het begin kunnen zijn van een lijdensweg die vele andere spitsen eerder in de Kuip aflegden. Het is niet te hopen voor de Roemeen. Een paar honderden aanhangers stonden donderdag bij de training op het bijveld van de Kuip met hun neus tegen de hekken om de nieuweling te bekijken. Ondanks vele teleurstellingen in het verleden heeft men in Rotterdam-Zuid altijd weer de hoop dat er een tweede Kindvall is komen binnenlopen. Maar na afloop van het duel tegen Galatasaray riep een aantal fans alweer honend de namen van in de Kuip mislukte spelers, Kaczor, Jakobsen... “Damaschin is gewoon een goede spits die we kunnen gebruiken”, herhaalde Dorjee gisteravond.

Jansen en Dorjee zijn niet de enige boodschappers van het blije nieuws over Damaschin. Er loopt in Nederland een aantal Roemenen rond dat maar al te graag een bijdrage aan het creëren van een positieve indruk over hun landgenoot wil leveren. PSV'er Popescu vindt hem een goede speler, Camataru van Heerenveen ook. Mircea Petescu, ex-trainer en begeleider van Roemeense sporters in Nederland, zegt te zijn gebeld door Hagi, de absolute voetbalvedette in zijn land, die Feyenoord wilde feliciteren met de aankoop van de aanvaller.

De bestuursleden van de Stichting Arbeidszaken zullen zich toch uitsluitend bezighouden met de harde feiten. Zoals het gegeven dat Damaschin al 30 jaar is (Dorjee: “Nou en? Klaus Allofs is al 36 jaar”) en dat hij tot voor afgelopen seizoen vijf jaar lang hoofdzakelijk reserve was bij Dinamo Boekarest. Hij had Camataru, nu met Heerenveen spelend in de Nederlandse eerste divisie, en Mateut voor zich. In de vorige competitie had Damaschin na het vertrek van veertien Dinamo-spelers naar het buitenland wel een basisplaats en werd met vijftien doelpunten clubtopscorer. Hij heeft in veertien interlands meegespeeld. Dat bevestigt men bij de Roemeense voetbalbond. Dat is een belangrijk gegeven voor de Stichting Arbeidszaken. De staat van dienst van de speler telt, uiteraard, zwaar mee. Ook wordt gekeken of de club in kwestie wel voldoende getracht heeft een Nederlandse oplossing te vinden. En op die gronden maakt Feyenoord een goede kans om volgende week toestemming te krijgen Damaschin aan te trekken.

De Rotterdamse club is druk in de weer geweest met spitsen. Bosman, Kieft, Gillhaus en Van Loen waren te duur en veteraan Piet de Boer, nota bene een voormalig Feyenoord-fan, koos voor een ambitieuze Belgische vierdeklasser. Keur, nog steeds eigendom van Feyenoord, heeft zelf verkondigd niet meer in de Kuip te willen spelen. Veel kandidaat-aanvallers blijven er dan volgens Dorjee niet over. Hij zegt geen interesse te hebben Van der Ark voor een miljoen van Aberdeen te kopen. En ook Willems (Ajax) en de transfervrij uit Griekenland teruggekeerde Boere zijn om uiteenlopende redenen niet interessant voor Feyenoord. De laatste mocht, om alle schijn te voorkomen, zelfs niet meetrainen in Rotterdam. Dorjee stelt dat Hofstede van De Graafschap “misschien wat” voor Feyenoord was geweest. “Maar die heeft een doorlopend contract bij zijn club. Dat kost dus veel geld, te veel.”

Toch moet worden afgevraagd wat het nieuwe technische duo van Feyenoord ertoe beweegt een Roemeen voor de vacante spitspositie aan te trekken. De geschiedenis heeft geleerd dat in tegenstelling tot Britten en met name Scandinaviërs Oosteuropeanen moeilijk kunnen aarden bij Nederlandse clubs. Dat is in de Kuip bij Kiprich en de genoemde Griga gebleken en Vitesse kwam twee jaar geleden met twee "sublieme' Russen op de proppen, maar die zijn heel geruisloos weer uit beeld verdwenen. Chovanec is een ster in Tsjechoslowakije, maar was bij PSV altijd een anonieme speler. Zelfs Popescu had gewenningsproblemen bij de landskampioen. Hans van Breukelen klaagde halverwege het afgelopen seizoen nog dat het moeilijk communiceren was met de verdediger. Damaschin heeft dat taalprobleem ook. Hij spreekt geen woord over de grens. Daarom is het voor hem prettig dat hij in de dromen van Dorjee juist met Sabau, zijn landgenoot, een succesvol duo van Feyenoord moet gaan vormen. Ze kunnen dan gewoon Roemeens praten. Misschien helpt het.