Blanke extremisten en politie Zuid-Afrika slaags: 4 doden

VENTERSDORP, 10 AUG. Bij een schietpartij tussen aanhangers van de ultra-rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) en de Zuidafrikaanse politie zijn ten minste vier doden en vijftig gewonden gevallen. De gewelddadige confrontatie ontstond toen omstreeks 2.000 blanke pro-apartheidsactivisten in Ventersdorp, 300 kilometer ten westen van Johannesburg, probeerden een gebouw binnen te komen waar de Zuidafrikaanse president F.W. de Klerk leden van zijn Nationale Partij zou toespreken.

De leden van de Weerstandsbeweging droegen paramilitaire uniformen en hadden armbanden om met hun driehoekige, op een hakenkruis lijkende partijsymbool. Velen droegen vuurwapens.

Ventersdorp is de thuisstad van Eugène Terre'Blanche, de leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging, die woedend was over het bezoek van de Klerk en de vergadering van zijn partij.

Nabij de vergaderzaal kwam een zwarte man om het leven toen zijn bestelwagen, waarmee hij en 13 anderen rondreden, werd beschoten door de extremisten. Twee andere auto's kwamen na beschoten te zijn in de menigte terecht. Daarbij kwamen twee AWB'ers om. Twee zwarte inzittenden werden vervolgens uit de auto gesleurd en mishandeld.

De helikopter waarin De Klerk naar Ventersdorp kwam, kon aanvankelijk door de onlusten niet landen. De president deed, nadat de rust was weergekeerd, in zijn toespraak een felle aanval op de AWB en zijn leider Eugene Terre'Blanche. “De regering zal elke partij beschermen tegen mensen die zich niet weten te gedragen”, aldus De Klerk.

Volgens De Klerk was Ventersdorp als plaats voor de bijeenkomst niet met opzet gekozen om de AWB tegen de haren in te strijken. De Klerk zei dat hij zijn hervormingsprogramma niet zou wijzigen onder druk van de blanke extremisten. Tijdens zijn toespraak voor een gehoor van 900 man - kleiner dan de verzamelde politiemacht - drongen enkele AWB-aanhangers de zaal in een maakten De Klerk uit voor “verrader”.

De secretaris van de AWB, Piet "Skiet' Rudolph, zei na afloop van de ongeregeldheden: “Wat we vanavond hebben gezien is het begin van de Boerenopstand, deze dingen zullen zich van nu af aan herhalen, wij zullen doen wat we moeten doen”. Naderhand werd hij opgepakt. (AP, Reuter)