BITTERKOEKJES MET MASCARPONE EN PERZIKEN

Alles aan Mascarpone is vers en jong. De kaasmakers uit het noorden van Italië bereiden Mascarpone uit room die bij wijze van spreken nog staat te dampen, en vóór de kaas de kans krijgt te rijpen ligt hij al bij de winkelier op het schap. Verwar hem niet met Mascarpone e Gorgonzola, een dessertkaas die ook wel Magor wordt genoemd.

Mascarpone dankt zijn faam aan ”tiramisu', een toetje dat in deze rubriek op 14 maart jongstleden ter sprake kwam. Maar daarmee is deze romige kaas niet aan het eind van zijn Latijn, zoals dit recept voor een zomers nagerecht leert.

Nodig voor 6-8 personen: 4 eetlepels amandellikeur (Amaretto) of perziklikeur 250 g bitterkoekjes 3 blaadjes gelatine 1-2 literblik perziken 4 eierdooiers 50 g suiker 500 g Mascarpone 45-50 g geschaafde amandelen

Druppel de likeur over de koekjes. Week de gelatine enkele minuten in een ruime hoeveelheid koud water en snijd de perziken in stukjes. Breng 3 eetlepels van het perziksap aan de kook, draai het vuur uit en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes op in het hete sap. Klop de dooiers met de suiker een paar minuten lang, tot de massa wit is, dik en romig. Klop de gelatine-oplossing even door de massa en roer er de rest van het perziksap en de Mascarpone door. Het resultaat is een crème.

Vul een schaal in lagen: eerst de koekjes, dan de helft van de crème, vervolgens de stukjes perzik en tot slot de rest van de crème. Zet de schaal enige uren in de koelkast. Rooster het amandelschaafsel vlak voor het serveren in een droge koekepan lichtbruin en strooi het over het gerecht.