Talisman no. 40

Je zit in een auto. Je verveelt je. Je kijkt naar buiten. Je ziet: een andere auto.

Je kunt spelen dat de mensen in de andere auto niet op hun stoelen zitten, maar dat het dwergen zijn die op hun stoelen staan. Je kunt kijken of het waar is dat in rode auto's meer mensen zitten dan in blauwe. Maar het beste kun je kijken naar het nummerbord.

Op een nummerbord staan meestal vier letters en twee cijfers. Daarom noem ik het een letterbord.

Soms vormen de vier letters zomaar een woord. AU-34-TO. Soms vormen ze een zin, RY-45-JY. Maar je kunt van de vier letters op een letterbord ook een woord, of een zin, maken door er klinkers (A, E, I, O, U, IJ) tussen te strooien.

Voor je rijdt een auto met het letterbord VR-43-DR.

Vier Drie is mooi wegens de cijfers 4,3, maar het is nauwelijks een zin.

Vrij Duur is mooi als het een dure auto is.

VeRDeR is mooi kort.

VeRDuRa is Zuideuropees voor: groente.

ooieVaaR DaaR komt goed uit als er net een ooievaar overvliegt. Langs een rivier kan: oeVeR DaaR, of: VaaR DaaR.

VeRDoRie vind ik de mooiste.

Wie het eerst een woord of zin heeft gemaakt met de vier letters van het letterbord, heeft gewonnen.

Wie een mooier woord of een mooiere zin bedenkt, heeft óók gewonnen. Lang ruzie, over wie er won, kan niet, want dan zie je alweer een nieuw letterbord.

Mijn letterbord is ST-99-PL. Wat maak jij daarvan? Voor het mooiste woord of de mooiste zin loof ik een prijs uit. Stuur je oplossing naar: Talisman, Kinderpagina, NRC-Boeboeboe, Paleisstraat 1 in Amsterdam. Zet er bij hoe boe je bent en of je een boeboe of een meisje bent.

Oplossing Talisman no. 39

Philippe Petit (23 jaar) uit Rotterdam wist een heel bijzondere achternaam: Madretsma. Dat is Amsterdam van achteren naar voren. Volgens Philippe hebben Nederlandse koloniale ambtenaren deze naam aan een Surinamer gegeven. Philippe wilde niet in het telefoonboek knippen, maar wij hebben het hier nagekeken in het Amsterdamse telefoonboek en het klopt. Philippe Petit krijgt geen prijs want hij is te groot voor de Kinderpagina.

Karin Veegens (11 jaar) schrijft: “Ik heb een hele vervelende achternaam, nl. Veegens. Hij komt maar 1 keer in het telefoonboek voor (en dat is onze naam). Maar weet je waarom hij zo vervelend is: ze schelden me altijd uit voor veeger en dan zeggen ze: ga de vloer maar vegen. Mijn vader werd vroeger ook altijd uitgescholden. Ik heb nog een paar andere zeldzame achternamen: Tio, Tintelen, Timpen, Titel.

P.S. Sorry maar ik mag niet in het telefoonboek knippen.''

Zo vervelend is de naam Veegens toch niet? Over Titel en Tintelen wordt vast veel meer grapjes gemaakt. Karin krijgt de prijs.