Moord op Fagel opgelost met hulp computer

UTRECHT, 9 AUG. De moord op de 42-jarige restauranthouder G. Fagel werd mede opgelost dankzij het computersysteem Havank van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI), dat vingerafdrukken kan herkennen.

Fagel werd op 9 juni 1989 in zijn woning boven restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin doodgeschoten. De 21-jarige S.Z. uit Nijmegen heeft gisteren bekend dat hij het fatale schot heeft gelost tijdens een inbraak in de woning van Fagel. De bekentenis van Z. komt twee dagen na zijn arrestatie. De medeverdachte van de Nijmegenaar, E.L. (27, eveneens uit Nijmegen), heeft toegegeven bij de inbraak aanwezig te zijn geweest.

In maart van dit jaar werd door middel van het Havank-herkenningssysteem vastgesteld dat een vingerafdruk die was aangetroffen op een stuk gereedschap in een tas met inbrekersspullen, van E.L. was. De tas was destijds op 800 meter van De Hoefslag gevonden.

In het Havank-computersysteem, dat de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in juni 1990 in gebruik heeft genomen, zijn vingerafdrukken van 600.000 personen opgeslagen. De afdrukken zijn van mensen die als verdachte van een misdrijf met de politie in aanraking zijn geweest en van asielaanvragers. De computer kan na een verzoek om identificatie van een vingerafdruk binnen een half uur de passende afdruk opsporen, mits aanwezig in het systeem. Afdrukken blijven dertig jaar in het bestand opgeslagen.

Havank blijkt zeer succesvol bij het oplossen van misdrijven. Doordat de CRI-medewerkers hun handen vol hadden aan recente zaken duurde het enkele maanden voor men aan het bekijken van vingerafdrukken uit "oude' zaken toekwam. Pas in maart werd de afdruk in de zaak-Fagel geïdentificeerd. De Utrechtse politie had daar in 1989 reeds vele manuren in gestopt, maar zonder resultaat. De Utrechtse persofficier mr. P. van der Molen-Maesen: “Het is bijna ondoenlijk handmatig miljoenen vingerafdrukken te vergelijken.”

Naar aanleiding van de herkenning van de vingerafdruk en informatie over de dood van Fagel die de politie reeds aan het begin van dit jaar “van diverse zijden” binnenkreeg werd het recherchebijstandsteam eind mei nieuw leven ingeblazen. Het duurde nog tot begin deze week voordat de politie alles zodanig had nagetrokken dat tot aanhouding kon worden overgegaan.

Van der Molen bevestigde het vermoeden dat Fagel het slachtoffer is geworden van een “paniekreactie” van de inbrekers. Het tweetal werd tijdens de inbraak betrapt door de restaurateur, die wakker was geworden. Voor zover bekend bestond er geen enkele relatie tussen Fagel en de twee verdachten.