Ministerie Japan wil toezicht verbeteren

TOKIO, 9 AUG. Het Japanse ministerie van financiën wil een nieuwe afdeling opzetten voor het toezicht op de financiële markten. Het ministerie probeert op die manier critici te ontwapenen die het ministerie mede-verantwoordelijk houden voor de recente financiële schandalen in Tokio.

Het ministerie heeft nu twee afdelingen voor toezicht op de financiële wereld. Een afdeling van het ministerie heeft jurisdictie over het bankwezen, een ander onderdeel moet zich beperken tot de effectenhuizen. Beide afdelingen moeten nu worden samengevoegd.

Volgens critici gaat het voorstel van het ministerie niet ver genoeg. Zij zijn van mening dat er een onafhankelijke toezichthouder moet komen. Nu is het ministerie zowel verantwoordelijk voor de internationale promotie van Japans financiële instellingen als voor het toezicht op diezelfde bedrijven. Die functies zouden gescheiden moeten worden. Bovendien vinden sommigen de toezichthoudende instelling te klein. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission, SEC, heeft 2200 werknemers. Op het Japanse ministerie is het toezicht in handen van 130 medewerkers.

Het ministerie overweegt ook om de combinatie van geschreven en ongeschreven regels te vervangen door uitsluitend geschreven wetgeving. Vooral in het meest recente schandaal, waarbij effectenhuizen compenstatie hebben betaald aan hun klanten voor koersverliezen, speelden niet-officiële regels een grote rol. De compensatie is niet bij wet verboden, maar er werd wel een vrijblijvende richtlijn tegen uitgevaardigd. (Reuter)