Maij bereid tot overleg met taxichauffeurs

DEN HAAG, 9 AUG. Minister Maij-Weggen van verkeer wil overleggen met de Vereniging Taxibelangen Nederland over de problemen bij de invoering van de treintaxi. Het ministerie heeft dit gisteren bekend gemaakt in een reactie op een brief van Taxibelangen Nederland.

De vereniging had gisteren eerder meegedeeld dat ze haar acties tegen de invoering van de treintaxi - volgens protesterende taxichauffeurs een vorm van oneerlijke concurrentie - zal opschorten totdat zij met de minister heeft overlegd. De minister blijft achter de invoering van de treintaxi staan.

Het college van B en W van Den Haag heeft verklaard "welwillend' tegenover het treintaxiproject te blijven staan. De acties tegen de treintaxi van Haagse taxichauffeurs vorige week en de terugtrekking van de taxicentrale Citytax uit het project als gevolg van deze acties, hebben het eerder bepaalde standpunt van de gemeente niet veranderd.

De gemeente heeft zich eerder bereid verklaard standplaatsen voor de treintaxi aan te leggen. Meer heeft de gemeente niet met het project te maken, aldus een woordvoerster, omdat zij geen partij is in het project. De vergunningen voor de treintaxi's worden afgegeven door de provincie.

De NS hebben de gemeente gevraagd harder in te grijpen bij eventuele nieuwe acties, maar de gemeente wil dat niet bij voorbaat toezeggen. Meer politie of ME inzetten “zou alleen maar tot escalatie leiden”, aldus de woordvoerster. “Je kunt de situatie pas op het moment zelf beoordelen.”

Beweringen van actievoerende taxichauffeurs als zou burgemeester Havermans van Den Haag niet instemmen met de invoering van de treintaxi, worden door de gemeente tegengesproken. “De burgemeester heeft nooit contact gehad met de taxichauffeurs”, aldus de woordvoerster. De NS en de gemeente Den Haag hebben volgende week overleg over de treintaxi.