Korporaals in Suriname beschuldigen vakbondsman

PARAMARIBO, 9 AUG. Volgens enkele korporaals van het Surinaamse leger heeft vakbondsleider en politicus F. Derby, die door bevelhebber Bouterse is beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel, twee huizen in Suriname gekocht met Nederlandse valuta afkomstig van een van zijn zoons, die op Schiphol werkt. Ook zou de vakbondsleider hebben geprobeerd 2,6 miljoen Nederlandse gulden in te wisselen bij een industrieel in Suriname.

De korporaals uitten de beschuldigingen in een open brief, die door een van de korporaals is voorgelezen voor de Surinaamse televisie. In de brief geven de militairen ook te kennen dat Bouterse niet moet ingaan op de uitdaging van Derby om justitie in te schakelen indien Bouterse beschikt over informatie dat de vakbondsleider strafbare feiten heeft gepleegd. Bouterse beschuldigde Derby er vorige week van betrokken te zijn bij het witwassen van inkomsten uit drugshandel. Derby zei daarop dat Bouterse dan maar naar de justitie moet stappen.

Derby heeft de beschuldigingen van de korporaals ontkend en verzekerd dat hij maar één huis bezit. Volgens de vakbondsleider wordt hij inmiddels voortdurend telefonisch bedreigd. Zijn huis zou worden opgeblazen, en hij zou met zijn gezin worden vermoord.

Achtergrond van de aanvallen is volgens Derby dat de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), waarvan hij voorzitter is, de defensieportefeuille beheert in de gesprekken over een nieuw te vormen regering. De SPA heeft duidelijke standpunten ingenomen ten aanzien van het machtsvraagstuk, de drugsituatie en het morele verval van het land, aldus Derby.