Israel wil meteen praten over shi'ieten

TEL AVIV, 9 AUG. Israel is bereid tot onmiddellijke onderhandelingen over de vrijlating van shi'ieten die het gevangenhoudt nadat vertegenwoordigers van het Rode Kruis hebben vastgesteld hoe het is met zeven in Libanon vastgehouden Israelische militairen.

Premier Yitzhak Shamir heeft gisteren, na de vrijlating van de Britse gijzelaar John McCarthy door de Islamistische Jihad in Libanon, dit Israelische standpunt nog eens krachtig onderstreept. Slechts van de in 1986 in Libanon verdwenen navigator Ron Arad van een neergeschoten straaljager staat vast dat hij nog in leven is. Over het lot van de andere zes Israeliërs, van wie er vier verdwenen tijdens een tankslag met de Syriërs in 1982 in de Beka'a-vallei, is niets bekend. Volgens het Engelse televisiestation Sky zijn de zes Israeliërs dood. Minister van defensie Moshe Arens zei gisteren dat er nog geen geheime contacten hebben plaatsgehad die daarover duidelijkheid verschaffen.

Ook heeft Israel nog geen definitieve aanwijzingen dat de vrijlating van de gegijzelde Britse journalist het voorspel is tot een algehele uitwisseling van Westerlingen en Israeliërs tegen in Israel en Zuid-Libanon vastgehouden shi'ieten en Palestijnen.

Uri Lubrani, de regeringscoördinator voor Zuid-Libanon, verklaarde gisteren dat Israel bereid is 375 vastgehouden shi'ieten tegen de zeven Israeliërs uit te wisselen. De meeste shi'ieten zitten in een gevangenis in Chiam, in de door Israel gecontroleerde "veiligheidszone' in Zuid-Libanon. In een Israelische gevangenis wordt onder anderen de door een Israelische commando-eenheid in 1989 uit Zuid-Libanon ontvoerde shi'itische leider sheikh Ahmed Obeid vastgehouden.

Lubrani zei gisteren dat er geen sprake van kan zijn dat Israel zal ingaan op een voorstel de uitwisseling van gevangenen uit te breiden tot in Israel vastgehouden Palestijnen.

Amnon Zichroni, een Israelische advocaat die vaak bij geheim overleg over vrijlating van gijzelaars is betrokken, sluit vandaag de mogelijkheid niet uit dat de VS de Israelische spion Jonathan Pollard zullen vrijlaten om Israel ertoe te bewegen de uitwisseling van Westerse gijzelaars tegen shi'ieten tot Palestijnen uit te breiden.