Islamitische Jihad schuwt geen middel

BEIROET, 9 AUG. De Islamitische Jihad, die gisteren de Britse gijzelaar John McCarthy heeft vrijgelaten, is een groep militante pro-Iran-activisten die de vernietiging van de Westerse invloed in het Midden-Oosten voorstaat en daarbij geen enkel middel schuwt. De groep heeft Westerlingen en Arabieren de afgelopen acht jaar achtervolgd met zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en vliegtuigkapingen.

De Islamitische Jihad vormt de kern van de ondergrondse beweging van shi'ieten in Libanon, die wordt gedomineerd door de Hezbollah (de partij van God) en die is gegrondvest op het fundamentalistische gedachtengoed van de inmiddels overleden Iraanse geestelijk leider ayatollah Khomeiny.

De Islamitische Jihad liet voor het eerst van zich horen toen zij de verantwoordelijkheid opeiste voor de bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet in april 1983 waarbij 17 Amerikanen om het leven kwamen. Zes maanden later eiste de groep zelfmoordaanslagen op waarbij 242 Amerikaanse en 58 Franse soldaten sneuvelden. De aanslag op de Amerikanen dwong president Reagan destijds de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Libanon te beëindigen.

In 1984 ging de Islamitische Jihad over tot het ontvoeren en gijzelen van Westerlingen in een poging de vrijlating te bewerkstelligen van 17 pro-Iraanse activisten die in Koeweit gevangenzaten wegens hun aandeel in de bomaanslagen op Amerikaanse en Franse doelen in 1983. Enkele jaren later eiste de Islamitische Jihad van Israel de vrijlating van honderden Libanese en Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Westerse gijzelaars. Zes Amerikanen, twee Britten, twee Duitsers en een Italiaan worden op het ogenblik nog steeds vermist. Aangenomen wordt dat ze door de Islamitische Jihad worden vastgehouden.

Voordat de Britse televisiejournalist McCarthy gisteren met een brief voor VN-secretaris-generaal Perez de Cuellar de vrijheid binnenstapte had de Islamitische Jihad alleen de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van de Amerikanen Terry Anderson en Thomas Sutherland. Maar de verklaring van de groep deze week dat ze McCarthy zou vrijlaten bevestigde berichten van eerder vrijgelaten gijzelaars dat één enkele groep veel, zo niet alle, Westerse gijzelaars in Libanon vasthoudt.

De Islamitische Jihad speelde een sleutelrol in de Iran-contras-affaire, die tot de vrijlating van vier Amerikaanse gijzelaars in Libanon leidde. De Islamitische Jihad liet destijds gijzelaars vrij in ruil voor wapens die de Amerikanen aan Iran leverden. De winsten uit deze omstreden gijzelaars-voor-wapens-transactie sluisden de Amerikanen in het geheim door naar de contras in Nicaragua.

De leider van de Islamitische Jihad is Imad Moughneyeh, een fervente aanhanger van wijlen Khomeiny. Zijn broer was een van de zeventien gevangenen die destijds in Koeweit werden vastgehouden. Twee van de zeventien gevangenen zijn in 1988 vrijgelaten. De andere vijftien zouden vorig jaar tijdens de invasie van Irak met valse paspoorten zijn vrijgelaten. (Reuter)